לפני מספר שבועות הודיע ועד הכשרות של העדה החרדית שאין באפשרותו להבטיח לחלוטין שתפוחי העץ הנמכרים בחנויות שבהשגחתו אינם מרוחים בציר שיש בו חששות כשרות.
הצרכנים נקראים אפוא לקלף את התפוחים לפני האכילה. רק תפוחים מוזהבים שאותם אין מצפים כלל, ניתן לצרוך ללא חשש. הרקע להודעה זאת הינו המחסור הגדול בתפוחי עץ מקומיים בשל מצב המלחמה בצפון הארץ. מרבית התפוחים המשווקים כיום הינם תפוחי יבוא. בעוד שבבתי האריזה הישראלים תכשירי ציפוי התפוחים עומדים בקריטריונים כשרותיים למהדרין, תכשירי הציפוי בחו"ל עלולים להכיל שלאק – הפרשה מגופם של תרקים, חומצות שומן מן החי ואמולסיפיירים (חומרים המאפשרים המסה במים של חומרים בעלי אופי שומני) המורכבים מחומצות שומן וסורביטול (העלול להיות חמץ).
מדיניות ועד הכשרות עד כה היתה למנוע הכנסת תפוחים מצופים מחו"ל לחנויות שבהכשר. זאת, באמצעות דרישה מפורשת של היבואנים בארץ מבתי האריזה בחו"ל שהתפוחים יהיו בלתי מצופים וכן באמצעות סקירה חזותית של התפוחים המיובאים ע"י משגיחי כשרות מיומנים המבחינים בין תפוח מצופה לתפוח בלתי מצופה. אולם, בשל ריבוי התפוחים המיובאים הגיעו ראשי ועד הכשרות למסקנה שלמרות המאמץ הנמשך אין בטחון שתפוחים מרוחים מחו"ל אינם מסתננים בכל זאת לחנויות שבהשגחתם, ומניעת מכשול מהציבור מחייבת הנחיה כללית לקלף את תפוחי העץ.
סדרת המאמרים שלפנינו תעסוק ברכיבי תכשירי ציפוי התפוחים ואף ברכיבי ציפוי ההדרים אשר יש המשתמשים בקליפותיהם להכנת ריבות וקינוחים, כמו גם אלה השמים חלקי לימון בכוסות תה.
תכשירי הציפוי
תכשירי הציפוי מכילים חומר ציפוי (המכונה דונג) וחומרים נלווים הנועדים בעיקר לאפשר את התמוססות ופיזור של חומר הציפוי במי התכשיר. בשלב הראשון מתיזים את התכשיר הנוזלי על פני הפרי. בשלב השני מעבירים את הפירות במנהרת ייבוש בה זורם אויר חם. מי הציפוי מתאדים והחומרים המוצקים שהומסו במים נותרים על פני הפרי.
מלבד חומר הציפוי, גם החומרים הנלווים נותרים על פני הפרי. חומצות השומן והאמולסיפייר שריכוזם בתכשיר היה נמוך, נותרים על פני הפרי בריכוז גבוה יחסית שאינו בטל. שיעור החומצה האולאית על פני הפרי הוא כ־15% וגם האמולסיפייר מסוג טווין, אינו בטל ב־ 60. אף שכמות החומרים ביחס לכלל הפרי נמוכה, אין הפרי מבטל אותם מפני שהם לא מתערים בו אלא מרוכזים על פניו.
טמפ' הייבוש הינה כ־40 מ"צ, פחות מיד סולדת, ולכן אין הציפוי נותן טעם בפרי. ההוראות הכשרותיות הינן, באם ישנם חששות כשרותיים בציפוי, לקלף את הפירות.
('המודיע' – מדורים, מ, ארזי, י"ג אייר תשפ"ד)