מדוע בערב שבת חנוכה מתפללים מנחה לפני ההדלקה ?

ב' בשבט תשפ"ב- סימן תרע"ח- סימן תרע"ט
הורדת השיעור לצפיההורדת השיעור לשמיעה

מדוע נר שבת עדיף על נר חנוכה?מה הטעם שנר חנוכה עדיף על יין לקידוש?ומדוע הדלקת נרות חנוכה קודמת להדלקת נרות שבת?תמצית שיעור הלכה במשנה ברורה הלכות חנוכהבמסגרת לימוד 'דף היומי בהלכה' [משנ"ב חלק ו',סימן תרע"ח סעיפיםא'– ד']

נר שבת עדיף על נר חנוכה

שלום ביתו של אדם גובר על נר חנוכה, ולכן, עדיף לקנות נר שבת מאשר לקיים את מצות הדלקת נר חנוכה, אבל בשביל נר שבת, הוא לא צריך יותר מנר אחד, ואף על פי שלכתחילה צריך להדליק שתי נרות, אחד כנגד זכור ואחד כנגד שמור, אבל המעלה של שתי נרות, לא עומד בפני הדלקת נר חנוכה, ודן המשנה ברורה, שבזמן הזה שמדליקים נרות חנוכה בפנים, יש אומרים שיקנה נר חנוכה שהרי בכל מקרה הוא לא ישב בחושך, כי יש לו את האור של נר חנוכה, וזה הרי מבואר לעיל, שמותר להנות מנר חנוכה כדי שלא להיכשל בעץ או באבן, אבל בכל זאת מביא המשנה ברורה, שרוב האחרונים הסכימו, שאין לחלק בזה בין זמן הגמרא לזמננו, וגם בזמננו שמדליקים בפנים, עדיף לקנות נר שבת מאשר נר חנוכה.

נר חנוכה עדיף על יין לקידוש היום

אדם שיש בפניו שתי אפשרויות, או לקנות נר חנוכה, או יין לקידוש היום, עדיף נר חנוכה,

ויש בזה שתי טעמים:

א. משום שקידוש על היין הוא רק מדרבנן, שהרי מדאורייתא יוצאים ידי חובת קידוש בדברים בלבד, וכנראה ביאור הדבר, שמכיוון שקידוש על היין הוא דרבנן, ונר חנוכה גם הוא דרבנן, דרבנן מול דרבנן, עדיף לקיים את הדרבנן של פרסומי ניסא, מאשר הדרבנן של קידוש היום.

ב. מדובר שיש לו פת, כי אם אין לו פת, בוודאי שקניית הפת דוחה את נר חנוכה, שהרי קניית פת דוחה אפילו נרות שבת, כל שכן שדוחה נרות חנוכה, אלא מדובר שיש לו כסף בשביל פת, ועליה יכול לעשות קידוש היום, ולכן עדיף נר חנוכה מאשר יין לקידוש היום, וכן נר חנוכה קודם ליין של הבדלה, כיוון שזה רק מדרבנן, ולכן הפרסומי ניסא קודם ליין של הבדלה.

הדלקת נר חנוכה קודמת להדלקת נר שבת

בערב שבת מדליקים נר חנוכה לפני נר של שבת, וטעם הדבר, מבאר המשנה ברורה, כדי לצאת את השיטה הסוברת, שאם הוא ידליק נר של שבת קודם, הוא קיבל על עצמו את השבת, ונאסר עליו בעשיית מלאכה, ולא יוכל להדליק נר חנוכה, אבל רוב הפוסקים חולקים וסוברים, שבהדלקת נרות שבת, הוא לא קיבל עצמו את השבת, ולכן, אם הדליק נרות של שבת ולא קיבל שבת במחשבתו, הוא יכול להדליק אחר כך נרות חנוכה, וזה הכל באיש אבל אשה המדליקה, כיוון שהמנהג שהיא מקבלת שבת בהדלקתה, אם כן אם היא תדליק נרות שבת, היא לא תוכל אחר כך להדליק נרות חנוכה, ולכן אם הדליקה נרות שבת, תאמר למישהו אחר שידליק בשבילה נרות חנוכה והוא יברך 'להדליק', אבל ברכת שעשה ניסים,וכן שהחיינו ביום הראשון, יכולה לברך בעצמה, וכמו אדםהרואה נרות אצל אחר, שיכול לברך שעשה ניסים ושהחיינו.

זמן תפילת מנחה בערב שבת של חנוכה

בערב שבת של חנוכה, צריך קודם להתפלל מנחה, ורק אחר כך ידליק נרות של חנוכה, כי אם ידליק קודם נרות חנוכה, יש לו בעיה עם המנחה כיוון שהוא מדליק את הנר של היום הבא, והרי הוא מתפלל מנחה של היום הקודם, ונראה הדבר כסותר אחד את השני.

השיעור המרתק בדף היומי בהלכה
מאת הרב אריה זילברשטיין שליט"א

קראתם? נהנתם? נשמח מאוד אם תשאירו לנו תגובה, הארות והערות יתקבלו בברכה

פוסטים נוספים

דילוג לתוכן