מאת: הרב אלעזר גולדברג
שמתי לב שאחד מסממני חג השבועות הקרב ובא, הוא העיסוק במאכלי חלב למיניהם. ישראל קדושים מהדרים במנהג הזה, של אכילת מאכלי חלב בחג מתן תורה, באופן בלתי רגיל.
חשבתי לומר, בדרך צחות, שעל המנהג הזה בהחלט אפשר לומר את המשפט המפורסם: 'מנהג ישראל – תורה'. כי הרי המנהג הזה נועד להוות מעין תזכורת למעמד הר סיני, בו קיבלנו את התורה והמצוות וביניהן האיסור של בישול ואכילת בשר וחלב יחד.
מלבד זאת, התורה נמשלה לחלב, כנאמר בפסוק (שיר השירים ד, יא): "דבש וחלב תחת לשונך", שפסוק זה נדרש בחז"ל על התורה הקדושה. שאלתי את עצמי, מה באמת הדבר המיוחד שיש בחלב? מדוע דווקא החלב נבחר להמשיל לנו את תורתנו הקדושה? הנה למשל, בחלקו הראשון של הפסוק התורה נמשלת לדבש, הדבש הוא מתוק ביותר וכך גם התורה. אבל מה אפשר לומר על דמיון החלב לתורה?
על מנת להבין את הענין לאשורו, ביקשתי להבין תחילה את תהליך ייצור והפקת החלב מן הפרה, גיליתי שגם הוא אחד מפלאי הבריאה המפעימים, שכדאי לתת עליו את הדעת. לאחר שהבנתי את התהליך המופלא, נפתר מאליו גם ענין הדמיון של החלב לתורה.
*
החלב הנו משקה עשיר בחומרים מזינים, שבני אדם נהנים ממנו במשך מאות ואלפי שנים. אולם לא רבים מהם מודעים לדברים הנפלאים שמכיל הנוזל הלבן הזה. הבה ונראה כמה מהם:
- כפי שאפשר ללמוד משמו, חלב הוא מקור מצוין לחלבון. מה שאומר שהוא מכיל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות, שגופנו צריך כדי לתפקד כראוי.
- חלב עשיר גם בסידן, שהוא מינרל חיוני לבריאות העצמות והשיניים. למעשה, כוס חלב אחת מכילה כ-30% מהצריכה היומית המומלצת של סידן.
- וזה לא נגמר כאן. חלב מכיל חיידקים מועילים, כאלה שיכולים לעזור לשפר את בריאות המעיים ולחזק את המערכת החיסונית. חיידקים אלו אחראים גם לתהליך התסיסה שהופך חלב ליוגורט ולמוצרי חלב אחרים, שאף הם מלאי בריאות.
אם נחזור רגע לאחור, אל החליבה עצמה, נמצא דבר מעניין ביותר. תהליך החליבה נשלט על ידי הורמונים בגוף הפרה. הורמון ה"אוקסיטוצין" משתחרר בתגובה למכונת החליבה, מה שגורם להתכווצות השרירים בעטיני הפרה ולדחיפת החלב מהם אל תוך מכונת החליבה. תהליך זה חיוני כדי שהחלב יזרום בחופשיות מהעטין.
אבל איך בכלל נוצר שם החלב? גם זה דבר מופלא מאוד. הכל מתחיל בבלוטות החלב של עטין הפרה. הן מורכבות מאשכולות של תאים המייצרים חלב, שנאגר לאחר מכן. התאים מייצרי החלב בבלוטת החלב מתעוררים על ידי הורמון ה"פרולקטין" המיוצר בבלוטת יותרת המוח של הפרה. "פרולקטין" משתחרר בתגובה לתהליך החליבה והוא מגרה את התאים מייצרי החלב לייצר יותר חלב.
החלב שנוצר באותם תאים מורכב ממים, שומן, חלבון וחומרי תזונה אחרים. הרכב החלב יכול להשתנות בהתאם למגוון גורמים, כמו גזע ומוצא הפרה, תזונתה ועוד. כך ישנן פרות המייצרות חלב בעל אחוז שומן גבוה יותר ולעומתן פרות שמייצרות חלב בעל אחוז חלבון גבוה יותר.
לאחר איסוף החלב על ידי מכונת החליבה, הוא מועבר למיכל אחסון בו הוא מקורר כדי למנוע גדילה של חיידקים מזיקים. כך ניתן להבטיח שהחלב יישאר טרי ובטוח לצריכה.
אם שמתם לב, על אריזות החלב מופיע לעתים הכיתוב: "מפוסטר הומוגני". מה הכוונה? לאחר הקירור החלב עובר תהליך פסטור, הכולל חימום החלב לטמפרטורה מסוימת למשך זמן מוגדר, כדי להבטיח שכל החיידקים המזיקים שעלולים להימצא בו – יושמדו.
הומוגניזציה היא תהליך הכולל דחיפה של החלב דרך חור קטן בלחץ גבוה, אשר מפרק את כדוריות השומן ומפזר אותן באופן שווה בכל החלב. תהליך זה מונע מהשומן להיפרד מהחלב ועוזר ליצור מרקם חלק ועקבי.
*
נוכחנו אפוא לראות שהחלב הנו משקה בריא ומזין, שראוי בהחלט להמשיל בו את התורה הקדושה, אשר מזינה אותנו ומבריאה אותנו. וכבר אמרו חז"ל שהחש בראשו או אפילו בכל גופו – יעסוק בתורה. ואם החלב הוא מזון החשוב לגופנו, התורה היא מזון החשוב עד מאוד לנשמה שלנו.
באמצעות אכילת מאכלי החלב בחג השבועות הקרב ובא, נוכל להבין טוב יותר את חשיבות התורה בחייו של כל יהודי, לשמוח בה ולעסוק בה בכל עת.