הרב יצחק פוליטנסקי
מלאכת טוחן
עיקר מהותה של מלאכת טוחן היא, חלוקת גוף אחד להרבה חלקים קטנים, כאשר החלוקה נעשית כדי שיוכל להשתמש בהם, כגון כשטוחן גרעיני חיטה לקמח או כותש תבלינים לאבקה. כמו"כ איסור זה חל גם בריסוק או טחינה של מאכלים כגון פירות או ירקות, או בחיתוכם לחתיכות קטנות. וכן בדברים שאינם אוכל, אך גדלו באדמה או על האדמה (גידולי קרקע) שטוחנם כדי להשתמש בחלקים היוצאים מהם, כגון נסורת מהעץ וכדו', בין אם עושה זאת בכלי המיוחד לכך ובין ביד או במזלג, הדבר אסור.
סלט ירקות או פירות
כפי שנכתב לעיל, ישנו איסור טוחן גם כאשר חותך גוש גדול לחתיכות קטנות, ולא לאבקה ממש, כגון שחותך ירקות או פירות לחתיכות קטנות עבור סלט וכדו', ואם חותך אותם בחתיכות גדולות ממש אין בכך איסור.
חתיכות קטנות או דקות
גודל החתיכות שבהן חל איסור טוחן אינו מבואר בפוסקים, ולכאורה נקבע לפי הגודל שרגילים באותם חתיכות בימות החול, שבגודל זה הן נחשבות לקטנות.
רצועות לסלט גזר וכרוב
אין לחתוך רצועות דקות ממש של ירקות, כגון לסלט כרוב וגזר משום איסור טוחן.
סמוך לאכילה
כאשר מכין את הסלט סמוך לסעודה ממש, הדבר מותר גם אם זמן אכילתו בפועל הוא בסוף הסעודה כמנה אחרונה, אך יזהר שהחתיכות לא תהיינה קטנות ממש, אלא יותר מן הרגיל בימות החול, וגם בהיתר זה אין לחותכן בכלי המיוחד לכך אפילו בסמוך לסעודה.
חיתוך לפרוסות
מותר לחתוך מלפפון או כל ירק או פרי לפרוסות, ואין בכך איסור טוחן.
(התקציר הובא מספרים ומקורות שונים, אך אין לפסוק ממנו הלכה למעשה ללא עיון במקורות)