היום נלמד: הוספת מים ליין ולמיץ ענבים
יום ראשון י"ד באדר תשע"ז
מה הם הכללים להוספת מים ליין?
כל המשקים היוצאים מהפירות, ברכתם 'שהכל', מלבד מיץ ענבים, שברכתו 'הגפן', (ומלבד שמן זית, בתנאים מסוימים, ברכתו 'העץ'), מפאת חשיבותו. ואף אם 'מזגו' את היין במים, דהיינו שעֵרבו בו מים - ברכתו 'הגפן', כל עוד טעמו וריחו כשל יין, ובתנאי שכמות המים שעֵרבו בו היא ביחס המקובל באותו המקום למזיגת יין. אך אם אין טעמו וריחו כשל יין, או שכמות המים היחסית גדולה מהמקובל - ברכתו 'שהכל', משום שהיין אינו נחשב למשקה חשוב אלא באופן שבני אדם רגילים וחפצים לשתותו בתור משקה חשוב. [שו"ע ה, ומשנ"ב כט ו־לב; ביאורים ומוספים דרשו, 22]
מהי כמות המים שניתן 'למזוג' ביין שבזמננו?
בעבר, היה טעם היין חזק, והיה ניתן 'למוזגו' בכמות גדולה של מים, ובכל זאת נחשב כיין (ראה לעיל); אולם, בדורות האחרונים נחלש טעם היין, והפוסקים נחלקו בנוגע לכמות המים שניתן להוסיף עליו: יש שכתבו כי אף כשהיין מהווה רוב בתערובת, יתכן שאין שאין די בכך; יש שכתבו שניתן להוסיף עד שהמים יהוו שליש מהתערובת; ויש שכתבו כי די בכך שהיין מהווה רוב בתערובת. ויש שכתב כי ביין המסחרי אין להסתמך על הטעם, כיון שמוסיפים בו אלכוהול וחומרים שונים התורמים להגברת טעם היין. [ביאורים ומוספים דרשו, 20]
מהי כמות המים שניתן 'למזוג' במיץ ענבים?
כאמור, ניתן 'למזוג' יין במים, והוא עומד בחשיבותו. ומיץ ענבים - לדעת פוסקים רבים ניתן למוזגו, אם כי בכמות פחותה מזו שניתן למזוג בה יין; ויש מהם שכתב כי כל עוד המיץ מהווה רוב בתערובת, ברכתו 'הגפן', אלא שמיץ הענבים הנמכר בחנויות בדרך כלל אינו ניתן למזיגה, כיון שמוסיפים עליו מים כבר בשעת ייצורו. ויש אומרים שדין המזיגה אינו מתייחס כלל למיץ ענבים, כיון שטעמו חלש בהרבה משל היין, ולכן אף בתוספת מועטה של מים בטֵלה חשיבותו והוא נחשב כמים ממותקים, וברכתו 'שהכל'. [ביאורים ומוספים דרשו, 20]