בוטנים, שקדים, אגוזי מלך, אגוזי קשיו, אגוזי לוז, פיסטוקים ופיצוחים, הם הגורמים המובילים לחנק בקרב ילדים ולכן אין להגישם או להשאיר בהישג ידם של תינוקות או ילדים מתחת לגיל 5.
היכן שמצויים תינוקות זוחלים וסקרנים, חשוב לשים לב שלא נפלו על הרצפה מזונות מסוכנים. ניתן לתת אגוזים ושקדים, רק במידה והם טחונים לחלוטין וללא שברים ובכל מקרה, חשוב לאכול בישיבה כדי להפחית סכנה לחנק ולאכול בהשגחת מבוגר.
משמש, תמרים, שזיף, חמוציות או צימוקים, ופירות יבשים דביקים נוספים, עלולים להדבק אל קנה הנשימה במקרה והם נשאפים לריאות, ועל כן מצריכים לעיסה מרובה. ניתן להגישם לילדים מגיל 3 ועד גיל 5 ללא גלעין, בחתיכות קטנות ותחת השגחה של מבוגר.
פירות יבשים סיביים כמו אננס, קיווי, פאפייה, מצריכים יכולת לעיסה ממושכת ויעילה. פירות יבשים קשים כמו בננה יבשה מצריכים יכולת נגיסה חזקה בנוסף ללעיסה היעילה, ולכן מומלץ לא להגישם מתחת לגיל 5.
חשוב לדעת, כי יכולת הלעיסה של ילדים מפתחת בהדרגה. לעיסת אגוזים ומזונות דביקים וסיביים, מצריכה יכולת לעיסה משוכללת וממושכת. גודל דרכי האויר של תינוקות וילדים הוא קטן מאוד, ולכן גם מזונות קטנים כמו שברי אגוזים וחצאי בוטנים, יכולים לחסום אותו בקלות. ילדים עלולים לשאוף אגוזים ופירות יבשים לקנה הנשימה, ומכיון שהאגוזים למינהם קשים ורבים מהם עם צורה עגולה, הם יכולים לחסום באופן מלא את קנה הנשימה ולהוביל לחסימה מלאה של דרכי האויר ולהוביל לחנק. הפיצוחים והפירות היבשים נוטים לספוח נוזלים ולהתנפח ובכך לגרום חסימה של דרכי האוויר.
במקרה של קשיי נשימה וחשד לחנק בקרב תינוקות וילדים, יש להתקשר באופן מיידי למד"א ולהישמע להוראות הפרמדיקים במוקד עד להגעת צוות מד"א. במקביל, יש לנסות לעודד את הילד להשתעל, במידה והוא יכול, זהו המנגנון הכי אפקטיבי להוצאת גוף זר. אם ניתן, יש לכופף את הילד קדימה ולטפוח בין השכמות שלו, תוך המשך הנסיון לעודד אותו להשתעל, עד להוצאת הגוף הזר.
(ערוך מתוך מאמר של מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית)