- לדבש יש יתרונות בריאותיים לא מבוטלים. מעבר לשימושים הקולינריים שלו, הדבש הוא רכיב תזונתי רב יכולות בעל יתרונות בריאותיים, החל מיכולת להרגיע כאב גרון ועד לתכונות אנטיבקטריאליות טבעיות, שמסייעות להחלמה מפצעים ומכינים במערכת העיכול.
- בחירה בריאה – הרכבו הטבעי. שלא כמו סוכר מזוקק, הדבש מכיל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שונים. הוא מציע מתיקות עם יתרונות בריאותיים נוספים, מה שהופך אותו לאלטרנטיבה טובה יותר.
- חידוש רקמות – ריפלוקס הוא מצב שנובע מחולשה של הסוגרים בין הוושט לקיבה, הוא יכול לגרום לעליה של מזון וחומצות קיבה ולגרום לצרבות, לכאבים בחזה ואף לדלקות. הדבש מסייע ביצירת ציפוי של הקו המפריד בין הקיבה לוושט, מה שיגרום למזון ולמיצי העיכול לעלות פחות, וכן בחידוש הרקמות בסוגר החלש, מה שמחזק אותו ומונע מהמזון לעלות בחזרה.
- ריפוי פצעים – לדבש תכונות טבעיות, וביכולתו ליצור מחסום הגנה שמונע זיהום. הצמיגות הגבוהה שלו מסייעת בשימור לחות ובתיקון רקמות, מה שהופך אותו ליעיל לטיפול בכוויות קלות, בחתכים ובשפשופים.
- מערכת העיכול – דבש מכיל פרוביוטיקה שמונה חיידקי מעיים מועילים, גורמת להם לשגשג ובכך מקדמת מיקרוביום מאוזן במעיים. לעיתים יכול הדבש גם לעזור בהקלה על עצירות, בשל תכונות משלשלות שיש בו. חרף כל יתרונותיו, יש להימנע ממתן דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה.
- כאב גרון או שיעול – הצמיגות הטבעית שלו מצפה את הגרון ומפחיתה גיורי, ותכונותיו יכולות להדוף זיהומים.
- נוגד חמצון – הדבש מכיל נוגדי חמצון, תרכובות הנלחמות ברדיקלים החופשיים, ובכך הן מפחיתות את הסיכון למחלות כרוניות ולמחלות לב ותומכות בבריאות הכללית.
- מקור לקלוריות – דבש בריא יותר מסוכר מזוקק, אבל הוא עדיין מהווה מקור לקלוריות. אם צורכים אותו בכמויות גדולות, זה יכול לתרום לעליה במשקל. עם זאת, שימוש בדבש כממתיק טבעי במקום סוכרים מעובדים, יכול להיות חלק מתזונה מאוזנת.
- היתרונות הבריאותיים של הדבש עשויים להשתנות בהתאם למקורו ולעיבוד. דבש גולמי לא מעובד, שומר יותר מדבש מעובר על הרכיבים התזונתיים הטבעיים שלו ועל התרכובות המקדמות בריאות.
- צריכה מוגזמת של דבש, עלולה להוביל לבעיות בריאותיות, כגון עליה במשקל וברמת הסוכר בדם. כדאי לצרוך דבש במידה ובתבונה, כחלק מתזונה מאוזנת, ובכך ליהנות מהיתרונות שלו ללא השפעות שליליות.
(המודיע י"ד טבת תשפ"ד)