המלחמה גרמה לאזרחים להיכנס למצב חירום. רבים מאוד חווים חרדה ומתח מוגברים בימים אלו, וכשהחרדה והמתח הם בעוצמה מוגברת, מופעל בגוף מנגנון הדחק ("סטרס"), הגורם להתעוררות מערכת העצבים, מה שמאפשר לגוף לגייס משאבים להתמודדות.
חשוב להירגע, שכן כאשר הלחץ נמשך לאורך זמן עלולים להיווצר תסמינים שונים, כגון הפרעות בפעילות מערכת העיכול (שלשול לדוגמה), לחץ דם גבוה, בעיות בעור, כאבי שרירים, הפרעות שינה ועוד.
הגוף צריך אנרגיה זמינה ובצורה מהירה, מה שמוביל לצריכה של מוצרי מזון עתירי סוכר. סוכר ושומן גורמים לתחושת סיפוק ונחמה, ולכן הם המזונות הראשונים שהאדם מחפש לצרוך בתקופות של מתח וחרדה. כדאי לווסת את צריכתם ולצרוך מזון שמרגיע יותר.
תזונה מאוזנת ומווסתת – גם בימים האלה חשוב לשמור על שיגרת אכילה בריאה ולאכול באופן מאוזן ומותאם. מומלץ להימנע הן מזלילה בלתי נשלטת והן מדיאטות קיצוניות, שמגבירות סטרס ועשויות לגרום להפרשה מוגברת של קורטיזול. חושב להקפיד על לפחות ארוחה אחת מאוזנת ובריאה הנאכלת במשותף עם כל מי שנמצא בבית.
מזון שיש ביכולתו לתרום להפחתת סטרס: מומלץ לאכול דגי סרדין, אמנון, פורל וסלמון, בורי, לברק, פורל, מקרל ואנשובי העשירים באומגה 3; וכן גרעיני דלעת, סויה, שיבולת שועל ושוקולד מריר העשירים בטריפטופן. יש להקפיד לאכול גם מזון העתיר במגנזיום כגון דלעת, דלורית, זרעי חמניות ומוצרים המכילים סויה.
התזונה הים־תכונית היא התזונה המומלצת. היא מבוססת בעיקר על מזון ממקור צמחי ועשירה ברכיבים חיוניים לבריאות, כגון חומצות שמן בלתי רוויות (מצויות בזיתים, בשקדים, באגוזים, בשמן זית, בטחינה ובאבוקדו) וסיבים תזונתיים (מצויים בקטניות, בלחם מלא, בשיבולת שועל, בדגנים מלאים ובירקות הנאכלים עם קליפתם).
תזונה ים־תיכונית – כולל בעיקר קטניות, דגים, יוגורט, ירקות, פירות, שמן זית, זיתים אבוקדו, אגוזים ושקדים. היא בריאה ומומלצת תמיד, קל וחומר כשהגוף מצוי בסטרס תמידי. למי שאין לו תיאבון מומלץ לנסות ליצור שייק המורכב ממזונות אלו. במצבי דחק, לעיתים קל יותר לשתות שייק מאשר לאכול ארוחה.
נשימה – חשוב להקפיד לנשום ברגעי מתח וחרדה. חשוב לתרגל לנשום לאט – להכניס אויר לאט ולהוציא אותו לאט. אפשר לדמות את הנשימה המומלצת להרחת פרח ולכיבוי נרות: לנשום אוויר לריאות לאט, כאילו אנחנו מריחים פרח, ואז לנשוף את האויר לאט כאילו אנחנו מכבים נרות על עוגת יום הולדת.
יציאה לטבע – חשוב לא להסתגר כל הזמן בבתים, וכל עוד אפשר – לצאת לטבע. פעילות גופנית גורמת להפרשת אנדורפינים, שלהם תפקיד חשוב בשליטה על כאב, פחד ומתח ושגורמים להגברת הנאה ומצב רוח טוב.
תבשילים בריאים
מה עושים אם אין יכולת להכין תבשילים מורכבים בתקופה המורכבת הזו? ישנן מנות פשוטות שיכולות להוות פתרון יעיל ובריא.
כריכים מזינים – נשתמש בלחם, בפיתה או בלחמניה על בסיס דגנים מלאים, ולמילוי נשתמש בטחינה גולמית משומשום מלא, אבוקדו, חומוס ועוד. אפשר ורצוי להוסיף ירקות בתוך הכריך או לצידו. אפשר לערבב טחינה גולמית מלאה עם סילאן לקבלת ממרח חלבה ביתי, או להשתמש בממרח חלבה או בריבה טבעית.
סלטים – להכנת סלט ירקות עשיר אפשר להשתמש בירקות קנויים חתוכים או בירקות קטנים כמו עגבניות שרי, מלפפוני מיני ופלפל טינקרבל שלא מצריכים יותר מידי עבודה. ניתן לגוון את הסלטים ולהפוך אותם לארוחה שלמה עם תוספות, כמו שימורי עדשים, שעועית, חומוס ותירס. ניתן להוסיף גם שמן זית, טחינה גולמית משומשום מלא ומיץ לימון. אפשר להוסיף אגוזים ו/או זרעים.
יוגורט עם תוספות – יוגורט חלבי או יוגורט סויה עם גרנולה אגוזים או שיבולת שועל. ניתן להזליף מעט טחינה לגיוון.
מרק ירקות – דגנים מלאים וקטניות הם תזונה מומלצת, ואפשר להכין כמות שתספיק לכמה ימים.
אפשר גם להכין מאפינס ועוגיות על בסיס קמח מלא, שיבולת שועל ופירות או עוגיות טחינה על בסיס שומשום מלא.
([ד"ר גולדשטיין מ'לאומית'] המודיע ט"ז חשון תשפ"ד )