יש אנשים שאוכלים לאט, לא ממהרים לשום מקום. אחרים ממהרים בזמן האכילה, מפאת חוסר זמן או רצון להפסיק כמה שיותר דברים, מבלי להבין את חומרתו של ההרגל, ואת מידת השפעתו על הבריאות לטווח הארוך.
מחקר שנערך באוניברסיטת הירושימה ביפאן גילה, כי אנשים שאכלו מהר היו בסיכון גבוה ב-89% ללחץ דם גבוה, עודף משקל, עמידות לאינסולין והפרעת שומנים. במחקר חילקו המומחים את המשתתפים לשלוש קבוצות. קבוצה אחת אכלה מזון במהירות, השניה אכלה בקצב איטי והשלישית אכלה בקצב רגיל, לא איטי ולא מהיר.
על פי המחקר אף אחת מהקבוצות לא הראתה סימפוטומים של מחלה או חולשה בהתחלה, אך חמש שנים לאחר מכן, המומחים גילו כי אנשים שאכלו מהר היו בסיכון גבוה ב-89% ללחץ דם גבוה, עודף משקל, עמידות לאינסולין והפרעת שומנים.
המחקר היפאני מצא, שאנשים שאוכלים מזון מהר – סובלים מעודף משקל, מכיון שאדם שאוכל מהר לא מרגיש מלא, ולכן הוא אוכל יותר מזון ממה שהוא צריך לאכול. החוקרים הסיקו, כי שמירה על בריאות טובה קשורה לא רק למה שנאכל, אלא גם למהירות שבה הוא נאכל.
מוביל המחקר, ד"ר טאקטיוקי ימאג'י: "כאשר אנשים אוכלים מהרה, הם בדרך כלל לא מרגישים מלאים, ולכן נוטים יותר לאכול כמויות מוגזמות של מזון. אכילה מהירה גורמת לתנודות גדולות יותר בגלוקוז, מה שעלול להוביל לתנגודת אינסולין. אכילה איטית עשויה להיות שינוי חיוני באורח החיים כדי לסייע במניעת תסמונת מטבולית".
ועתה לנושא אחר: אנשים שסובלים מסוכרת
שינויים תזונתיים יכולים להועיל, אבל זה לא אומר שצריך להימנע או להפחית את כמות הפחמימות. חלבון יכול לעזור לקזז עליות חדות ברמת הסוכר בדם, ופחמימות מסויימות הן גם מקורות חלבון טובים. אלה הפחמימות עתירות החלבון הטובות ביותר להורדת רמת הסוכר בדם
שעועית – שעועית וקטניות אחרות, בעוד תכולת הפחמימות שלהן עשויה להדאיג אנשים הסובלים מסוכרת, החלבון והסיבים שלהן עוזרים לקזז את ההשפעה שלהן על הסוכר בדם. בשעועית יש כמות גדולה של חלבון ויש בה גם סיבים שגם מאטים את העיכול.
יוגורט – מוצרי חלב, במיוחד חלב ויוגורט, הם מקור נוסף לפחמימות ולחלבון. תכולת הפחמימות והחלבון ביוגורט משתנה בהתאם לסוג, כאשר ביוגורט הרגיל יש פחות חלבון ויותר פחמימות. כך או כך, תכולת החלבון והשומן מסייעת למנוע קפיצות מהירות ברמת הסוכר בדם.
קטניות – פסטת קטניות מיוצרת ממקורות חלבון, כמו חומוס, עדשים ואפונה צהובה, היא יכולה להכיל בערך פי ארבעה יותר חלבון וחצי מכמות הפחמימות מאשר בפסטה רגילה, ובכך לקזז את קפיצות הסוכר בדם.
מה לחפש בפחמימה ידידותית לסוכר בדם?
אפשר להפוך קרקרים לידידותיים לסוכר בדם, על ידי הוספת קצת חלבון, כמו בשר לארוחת הצהרים ושומן כמו אגוזים. מזון ידידותי לסוכר בדם ועשיר בסיבים: ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. עשירים בחלבון: גבינת קוטג', קינואה, עדשים, חומוס, אדממה, אפונה ירוקה, תפוחי אדמה ותרד.
(המודיע כ"ח באב, ה' אלול תשפ"ג)