בימים אלו, ימי החורף, בכל פעם שאני פותח חלון או דלת, עולה באפי ריח ההדרים… זו העונה שבה פירות ההדר נכנסים אצלנו לתפריט ומהווים תזונה מושלמת שמוסיפה לנו הרבה בריאות. זהו החיסון הטבעי שנותן לנו הקדוש ברוך הוא בזמן שהמחלות השונות מסתובבות בחלל האוויר.
חשבתי לעצמי, שכדאי פעם אחת להכיר מקרוב את הפירות המופלאים הללו, כדי להודות לבורא העולם על כל פרט ופרט ממה שהוא מעניק לנו. כי ככל שההודיה מפורטת יותר, כך אנו גורמים חשים יותר בקרבת השם.
ואכן, לא הפסדתי מכך שחקרתי את הענין מעט – כי הבנתי עד כמה צריכים אנו להודות למי שברא את הפירות המופלאים הללו!
*
אז מה הם פירות ההדר? כיום נפוצים מינים רבים, ביניהם ניתן למנות את התפוז, הקלמנטינה, הלימון, האשכולית, המנדרינה, האתרוג, הפומלה, ועוד.
במקור היו רק ארבעה מיני הדרים, ומהם התפתחו – באמצעות שילובים שונים – פירות נוספים. כך למשל, הלימון אינו פרי מקורי, אלא נוצר משילוב של אתרוג וליים.
כך גם התפוז(!). כן, הפרי הזה, שמהווה כמעט 70% מפירות ההדר הצומחים בעולם, הנו הכלאה של פומלה ומנדרינה, והומצא על ידי הסינים.
כשמתבוננים בפירות הנהדרים הללו, מבחינים בדפוס דומה ומופלא שקיים בכולם:
- הם עטופים בקליפה עבה וספוגית בדרך כלל, כזאת שמגינה עליהם בשעה שהם בשלים ונופלים מן העץ.
- תחת הקליפה החיצונית ישנה ציפה לבנה, קליפה דקה המאחדת את הפלחים. ואגב, היא עשירה בסיבים תזונתיים ולכן בריאה מאוד.
- הפלחים אלו הם התרמילים השומרים על שלמות הפרי עצמו והמיץ הרב שבהם.
- בתוך הפלחים מאוכסן המיץ במעין בקבוקונים. אלמלא זאת, היה בלתי אפשרי לאכול את פירות ההדר, משום שהמיץ היה נשפך והולך לאיבוד.
כפי שהזכרנו, פירות ההדר מכילים ערכים בריאותיים רבים. ידוע ומפורסם כי הם מכילים ויטמין C, אך מלבדו ישנם בפירות אלו ויטמינים רבים נוספים.
ההדרים בריאים למערכת העיכול, בגלל הסיבים התזונתיים שבהם. הם משפרים את בריאות הלב, בגלל תרכובת מסוימת שיש בהם. הם מספקים הגנה גם למוח, ומפחיתים סיכון לאבנים בכליות. אכילת ההדרים מסייעת גם לבריאות השיניים.
בקיצור, יש בהם בפירות ההדר בריאות היישר מן הטבע, מידו הפתוחה והרחבה של יושב מרומים!
אולם כדאי לדעת, שסחיטת פירות ההדר פוגמת באיכות הבריאותית שיש בהם. לכן עדיף לצרוך אותם כפרי שלם, ולאכול גם כמה שאפשר מן הסיבים הלבנים ואפילו מהקליפה, בצורה כזאת או אחרת.
*
אחרי שלמדנו מעט על בית המרקחת שיצר לנו הבורא, על העולם המופלא שנעשה בתכנון ובמחשבה על כל פרט ופרט, ראוי גם לתת התייחסות לצורה החיצונית וההנגשה של הפירות הללו לבני האדם, שגם בזה יש פלאות רבות.
קודם כל הצבע. כל צבע מעיד על ערך תזונתי אחר הקיים בפרי! לכן מומלץ אפוא לגוון את צבעי הפירות שאנו צורכים מדי יום (3 מנות פרי זו הצריכה המומלצת).
גם הריח. אי אפשר שלא להתענג על הריח הבוקע מקליפת פירות ההדר. הוא מרענן, הוא מעורר, הוא משרה אווירה נעימה. לכן קבעו חכמינו את ברכת 'הנותן ריח טוב בפירות', להודות גם על הנקודה הזאת.
ובשר הפרי עצמו, גם בו אנו רואים נפלאות. כי רוב ההדרים מחולקים לפלחים נאים, כאלו שאפשר לפרוס ולהגיש בצורה נאה, ובלי מאמץ מיוחד. אפשר ממש להרגיש את ידו האוהבת של אבינו אב הרחמן, שנותן לנו את מזוננו באופן המושלם ביותר וממש מאכיל אותנו כאב את ילדיו האהובים.
*
לאחר שהבנתי את כל זאת, בפעם הבאה שאברך את ברכת 'בורא פרי העץ', אשתדל לחשוב לרגע על כל הטוב הזה שמושפע עלינו ממרומים, ואכניס כוונה ורגש לתוך נוסח הברכה השגרתי.