האם יתכן איסור 'אוהל' בכיסוי כלי?

הדף היומי בהלכה - סימן שי"ט סעיף י"ב - סעיף י"ד

הורדת השיעור לצפיההורדת השיעור לשמיעה


השיעור המרתק בדף היומי בהלכה
מאת הרב אריה זילברשטיין שליט"א



בקבוק יין שבתחתיתו שמרים כיצד ימזוג ממנו לכוס?

מה ההיתר לסנן בכפיפה מצרית? ממה יזהר כשמסנן בכפיפה מצרית? ומדו אסור לשפוך יין מהחבית לתוך כלי שבפיו יש קשין וקיסמין? שיעור הלכה מעניין במשנה ברורה חלק ג' סימן שי"ט סעיף י"ב - סעיף י"ד במסגרת לימוד 'דף היומי בהלכה'

למדנו לעיל בסעיף י', שיין או מים שהם עכורים לגמרי ואנשים לא שותים אותם כמות שהם ללא סינון, אסור לסנן אותם בשבת לא במשמרת ולא בכלי המיוחד לסינון וגם לא בסודר, ומים או יין שהם עכורים במקצת, דהיינו, שרוב האנשים לא שותים אותם אבל אפשר לשתות אותם כמות שהם ללא סינון, אסור לסנן אותם במשמרת, אבל בסודר מותר, ומים או יין שהם צלולים לגמרי ומסננים אותם רק לרווחא דמילתא, מותר לסנן אותם אפילו במשמרת.

מים או יין שמותר לסנן אותם בסודר, מותר לסנן אותם גם בכפיפה מצרית, ואפילו שהוא עכור קצת מותר, כיוון שכפיפה מצרית אינה כמו משמרת, שהרי אינה עשויה לשמר בה בימות החול, ומוגדרת כסודר שאין דרכם לסנן בהם בחול, ומותר גם לסנן בה מים צלולים או עכורים במקצת.

כאשר מסנן בכפיפה מצרית, יזהר שלא יהיה חלל טפח בין שולי הכפיפה לבין הכלי, וטעם הדבר מבאר המ"ב:

א. עובדין דחול.

ב. משום אוהל.

ונ"מ בין שני הפשטים הוא, כאשר רוצה לסנן מים או יין שהם צלולים לגמרי, שאם הטעם הוא מחמת עובדין דחול, א"כ כאשר הם צלולים לגמרי, מותר לסננן אפילו במשמרת וכ"ש בכפיפה המוגבהת טפח, אבל אם טעם האיסור הוא מחמת עשיית אוהל, א"כ גם בצלולים לגמרי יזהר בזה, ובכ"א כאשר לא פורס את הכפיפה על כל הכלי אלא רק על חלקו, אין בזה לא משום עובדין דחול ולא משום אוהל.

כלי שמערה לתוכו יין מהחבית ומוזג ממנו לכוסות אחרים, לא יתן בפה של הכלי קשין וקיסמין לעכב את הטינופת שלא תצא, שאין לך מסננת גדולה מזו, ומבאר המ"ב, שבאמת זה לא ברירה גמורה, כיוון שאמנם זה מעכב את הטינופת, אבל זה לא מעכב את השמרים מלצאת, וא"כ 'מיחזי' כבורר.

כאשר אדם מערה יין מהחבית או מהכלי ובתחתית הכלי יש שמרים, לא ישפוך את היין המעורב עם השמרים שבתחתית, אלא ישפוך עד סמוך לשמרים, כיוון שאם ישפוך את היין עם השמרים, נמצא שהוא בורר, ואה"נ אם שותה את היין לאלתר, אין איסור שהרי זה ביד, ולאלתר, ואוכל מתוך פסולת, אבל לעשות כך לזמן מאוחר יותר, אסור.

קראתם? נהנתם? נשמח מאוד אם תשאירו לנו תגובה, הארות והערות יתקבלו בברכה

פוסטים נוספים