האם מותר לאדם להתעטף בטלית של חברו ללא ידיעתו ?

כ"ג בניסן תשפ"ב - סימן י"ד- סעיף ד'- סוף הסימן
הורדת השיעור לצפיההורדת השיעור לשמיעה

מדוע צריך עיון על מנהג העולם להקל ולהשתמש בסידור של אחרים ללא ידיעתם? ובאיזה אופן טלית של שותפים חייבת בציצית?תמצית שיעור הלכה במשנה ברורה הלכות 'ציצית' במסגרת לימוד 'דף היומי בהלכה' [משנ"ב חלק א', סימן י"ד סעיפים ד' – ה']  

שימוש בטלית של חברו ללא ידיעתו

מותר לאדם לקחת טלית שלא חברו שלא בידיעתו, כדי לקיים בה מצות ציצית, ויכול גם לברך עליה, משום שנוח לו לאדם שיעשו מצוה בממונו, ולכתחילה אין לסמוך על החזקה שנוח לו לאדם שיעשו מצוה בממונו באופן שאפשר לברר אותה, ולכן, אם בעל הטלית עומד לפניו ויכול לשאול אותו רשות, ישאל אותו ולא יסמוך על החזקה.

וכל זה רק כאשר מתקיימים שלשה תנאים:

א. לוקח את הטלית באופן ארעי ולא בקביעות.

ב. לובש את הטלית באותו מקום שבו הוא מצא אותה, ולא שייקח אותה לביתו או למקום אחר.

ג. מחזיר ומקפל את הטלית כמו שהיא הייתה בשעה שהוא לקח אותה, ובאמת, בשבת שיש איסור לקפל משום תיקון כלי, נחלקו הדעות במשנה ברורה האם לא יקפל כלל, או שיקפל ולא כקיפולה הראשון, אבל זה דבר מעניין, כי כולם מודים שייקח אותה בשבת, רק שלא יקפל, ולכאורה היה מקום לומר, שאם אינו יכול לקפל אותה, שלא יקח אותה, אבל כתוב במשנה ברורה לא כך, אלא כנ"ל.

שימוש בספר של חברו ללא ידיעתו

לא יקח אדם ספר של חברו, משום שחוששים, שתוך כדי השימוש בספר, הספר ייקרע, והמשנה ברורה תמה, על בני אדם שנוהגים להקל ולקחת סידורים שלא מדעת הבעלים על סמך הסברא שנוח לו לאדם שיעשו מצוה בממונו, והרי כתוב שיש בעיה להשתמש בספרים, משום שהם עלולים להיקרע, ולכן צריך עיון על מנהג זה.

חיוב הטלת ציצית בטלית של שותפים

טלית של שותפים, חייבת בציצית, משום שנאמר, 'על כנפי בגדיהם', וזה בא לרבות, שגם טלית של שותפים חייבת בציצית, אבל כאשר שותף אחד מקפיד על חברו, אם כך יש לו רק שתי ציציות ולא ארבע, ולא יוצאים בזה ידי חובה.

השיעור המרתק בדף היומי בהלכה
מאת הרב אריה זילברשטיין שליט"א

קראתם? נהנתם? נשמח מאוד אם תשאירו לנו תגובה, הארות והערות יתקבלו בברכה

פוסטים נוספים

דילוג לתוכן