הרב אלעזר גולדברג
"מהו אלכוהול? והאם יש לו תועלת לבני אדם, או שמא הוא רק מזיק ופוגע?" את השאלות הללו שאלתי את עצמי בזמן שסידרתי בארון את משלוחי המנות. באריזות הנאות שכנו להם בקבוקים שונים של יין וויסקי משובחים, מיועדים לשמחת הפורים של השכנים, הידידים והמלמדים של הילדים.
נזכרתי שכבר בחומש בראשית אנחנו מוצאים פעמיים את המגרעות שיש ביין, בחומר המשכר שבו, הלא הוא האלכוהול: הפעם הראשונה – אצל אדם הראשון שאכל מעץ הדעת, שיש מי שאומר שהיה זה פרי הגפן וכתוצאה מאכילה זו האדם ואשתו וכל העולם התקללו. הפעם השניה – אצל נח, שלאחר המבול הוא נטע כרם, לאחר מכן שתה יין והשתכר ולא יצאו מכך דברים טובים.
ובכן, יצאתי לחקור תחילה את שורשיו של האלכוהול, את התפתחותו ואת אופן הפקתו. מדובר בתהליך טבע מדהים, שראוי לתת עליו את הדעת. אבל מאידך גיסא, חשוב לזכור שעלולות להיות לאלכוהול – על כל צורותיו – השפעות שאינן טובות.
אז מהו האלכוהול המדובר? הבה נבדוק.
*
לאלכוהול היסטוריה ארוכה ועשירה בת שנים רבות. אחד ההסברים למציאתו הוא, שבני האדם גילו אותו כביכול בטעות (כיהודים מאמינים, אנו יודעים שאין טעות ואין מקרה בעולם). היה זה כאשר השאירו אנשים דגנים או פירות לתסוס במים. המשקה שהתקבל היה מעט אלכוהולי וחריף ומשם הכל היסטוריה. עם הזמן, ייצור האלכוהול השתכלל וכלל מגוון רחב של משקאות, כגון בירה, יין ועוד משקאות חריפים שונים. כיום, אלכוהול הוא תעשייה עולמית ששווה מיליארדי דולרים ומיליוני אנשים ברחבי העולם נהנים ממנו.
בגלל שהוא גורם לתחושת ריחוף ומעין אושר, הפך האלכוהול למרכיב חשוב בתרבויות רבות ברחבי העולם.
בארצות קרות נהוג מזה עידן ועידנים להתחמם על ידי שתיית אלכוהול בצורותיו השונות, בעיקר כמשקאות חריפים בהם ריכוזו גבוה. אבל כאן מגיעה נתון מעניין ומפתיע: האלכוהול אינו מחמם את הגוף באמת!
למעשה, טמפרטורת הגוף יורדת בזמן שתיית אלכוהול וזאת משום שכלי הדם מתרחבים בגללו וזרם הדם גובר. בנוסף, כתוצאה מכך עובר דם מהאזורים הפנימיים של הגוף אל אזורים חיצוניים שקרובים יותר אל העור. הקולטנים שעל העור מזהים בטעות את התחושה הזאת כהתחממות.
יש בכך אפילו סכנה, משום שבשעת קור כלי הדם מתכווצים והדם מוזרם לאיברים החיוניים כדי לשמור על החום שלהם. בעוד שאחרי שתיית אלכוהול כלי הדם מתרחבים, והקור החודר מבחוץ עלול לפגוע באיברים החיוניים.
*
אז ממה מיוצר האלכוהול ואיך בעצם מכינים אותו?
- נתחיל בעובדה שהדרך היחידה להפיק אותו היא מסוכר. לכן, כל פרי או ירק שיש בו סוכר (ופחמימות נחשבות גם כן לסוכרים), יכול לשמש להפקת האלכוהול.
- סוגים שונים של אלכוהול עשויים ממקורות שונים. כך לדוגמה, דגנים משמשים להכנת בירה, ענבים להפקת יין ותפוחי אדמה או דגנים לייצור אלכוהול. הוא מיוצר בתהליך תסיסה, הכולל המרת סוכרים לאלכוהול באמצעות פעולת השמרים.
- להכנת אלכוהול, תחילה טוחנים או מרסקים את חומר המקור כדי לחלץ ממנו את הסוכרים ולאחר מכן מערבבים את מה שהתקבל עם מים ושמרים כדי להתחיל בתהליך התסיסה. כשהשמרים צורכים את הסוכרים, הם מייצרים אלכוהול ופחמן דו חמצני. לאחר מכן האלכוהול מזוקק או מיושן ליצירת המוצר הסופי.
- לסוג האלכוהול ולתהליך הייצור בו משתמשים יכולה להיות השפעה משמעותית על הטעם, הארומה ותכולת האלכוהול של המוצר הסופי. לדוגמה, בירה מיוצרת בדרך כלל על ידי הרתחה של מחית הדגנים והוספת ירק ששמו 'כשות' לצורך מרירות וטעם, בעוד יין מיוצר כמובן על ידי תסיסה של ענבים עם קליפתם.
*
ההשפעה של האלכוהול, כפי שכבר כתבתי, עלולה להיות הרסנית. זאת משום שהוא משפיע על אזורים חשובים במוח ומערפל את החושים, את החשיבה, את הזיכרון ועוד.
מצד שני, מחקרים הראו שאלכוהול יכול גם להיטיב את הבריאות שלנו ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם ועוד השפעות טובות. אך לא כל המשקאות שווים ולא כל השותים שווים.
כך או כך, הסוד טמון במינון. לכן, בין אם אתם שותים אלכוהול בפורים, בשמחה משפחתית או אפילו בסתם סעודת שבת רגילה – שמרו על עצמכם, כי הקדוש ברוך הוא יצר את האלכוהול כדי שנשתמש בו לטובתנו ולא חלילה להיפך.