הלכות פורים.

שאלה

שלומות לרב.
1. שמעתי כל השבוע דיני 'פורים משולש' דהשנה. אני די מבולבל משום שנאמרים דברים שונים לגבי זמנים שונים.(אני גר בכפ"ס).
2. הבנתי שמתום הצום ביום חמישי עד תחילת הקריאה במגילה מותר לאכול רק עד כמות של כביצה. האם מותר לאכול לאחר קריאת המגילה ?
3. סעודת פורים – ביום ו או ביום א. ובאיזה שעה מדויקת ? או שאין שעה מדויקת אלא 'חלון זמן' שבו מותר לסעוד ? וכמה זמן לפני הסעודה לבצע את משלוח המנות ?
4. וכסף לאביונים ? יום ו או יום א או יום אחר ?
5. מחצית השקל (פעמיים 26 ש"ח עבור אשתי ועבורי) כבר נתתי ליהודי שעוזר לי בחזרה בתשובה.
6. ומשלוח המנות – הבנתי שאסור לתת דברי מתיקה, אלא 2 מיני בשר. האם דג מותר ?
7. בקיצור, כבוד הרב – בלבול שלם עבורי.
8. אודה לרב באם יוכל לפסוק בצורה מדויקת. אני רוצה לבצע את החג כהילכתו.

תשובה

שלום וברכה

פורים משולש הוא רק בירושלים, ובערים שבהם יש ספק שמא הם היו מוקפות חומה, בכפר סבא פור ים נוהג השנה רק ביום שישי.

לאחר המגילה יש מצוה לאכול ולשמוח, והוא תחילת חג הפורים, אמנם כיון שבעבר רבים חשבו שניתן לצאת ידי חובת סעודת פורים בלילה יש נוהגים שלא לאכול בשרי בלילה, ויש שאינם מקפידים על כך.

בבוקר יש לשמוע מגילה ולאחר מכן לתת מתנות לאביונים, כלומר תרומה לשני עניים, ומשלוח מנות 2 דברי מאכל לאחד ממכרך. ואח"כ ראוי לשבת לסעודת פורים, השנה יש ענין להקדים כפי שאפשר, וכדאי להשתדל שהסעודה תתחיל לפני חצות היום שהוא 11:53 בבוקר.

יצאת ידי המנהג של מחצית השקל, ואפשר להקדימו.

לגבי משלוח מנות בכל 2 דברי מאכל גם ממתקים יוצאים בהם ידי חובה, אמנם המצוה מהודרת יותר כששולחים דבר חשוב הראוי לסעודת פורים, כדוגמת מנה בשרי עם תוספת או עם שתיה, או מנת דג עם תוספת או שתיה, וכמובן אפשר גם שני מיני בשר או דג, או לשלב ביניהם, וכדומה.

כך גם במתנות לאביונים, גם בתרומה של פרוטה יוצאים ידי חובה, שהוא כ10 אג'. אולם המצוה יותר מהודרת אם נותנים לעני כמות שהוא יכול לקנות לעצמו דבר מאכל לשבוע ממנו, למשל 5-10 ₪. והצורה המקסימלית הוא לתת לעני כמות שהוא יוכל לקנות סעודת פורים לבודד למשל 50 ₪.

ברכה והצלחה

הרב יהודה סטורץ

בית ההוראה נאות שמחה בראשות הגר"י לוקסנברג שליט"א