האם יש בארץ מאפיות שאופות בנפרד מצה מצה בתנור?

שאלה

שלום כבוד הרב,
הבנתי שיש הידור במצות לאפות אפייה של מצה אחר מצה בתנור. כפי שזה מובא בספר פלא יועץ פרשת בא.
האם אכן זה נכון  (שישנה חומרה כזאת ושהיא חשובה)?
האם הרבה מאפיות בארץ מקפידים על כך?
תודה רבה  כבוד הרב

תשובה

שלום וברכה

בעקרון אין צורך לחשוש.

הפלא יועץ (שו"ת סי' יח) מדבר על לאפות יחד מצה שמורה משעת קצירה, עם מצה שאינה שמורה משעת קצירה, דבר שלא מצוי בימינו לאפות בתנור אחד שתי מצות ברמות הידור שונות.

ישנה אמנם חומרא לאפות מצות אחד אחד מסיבה אחרת כדי למעט את הזמן שהמצה שוהה ליד פתחי התנור. המדובר כמובן במצות יד, משום שבמצות מכונה אין הבדל כמה מצות יש על הסרט הנע. מצות אלו מכונות מצות בריסקיות, ומחירם בהתאם ולרוב קשה להשיגם. [ע"פ רוב הם נאפות רק בקבוצה פרטית ['חבורה'] השוכרת את המאפיה]. אך כאמור אין שום חובה להשיג דוקא מצות אלו, וניתן לאכול מצות מכשרות מהודרת גם אם אין הידור זה.

הבעיה כאשר אופים למשל שש מצות יחד בכל פעם, היא כאשר המצות מוכנות לוקח זמן עד שכל המצות מוכנות האופה מחכה זמן רב כאשר המצות עומדות על המקל בפתח התנור. במקרה והכשרות מהודרת של רב מוסמך, ישנו הקפדה יתירה שהמצות לא יחכו ליד התנור, ובמקרה ולא כל המצות מוכנות האופה מכניס מה שכבר מוכן.

במאפיות בכשרות מהודרת במיוחד, ע"פ רוב המצות נכנסות שתים שתים לתנור, ובכך ניתן לשלוט ביתר הקפדה שהמצות לא ישהו ליד התנור. ובהחלט מספיק להחמיר לאכול ממאפיות אלו, והם בתכלית ההידור.

ברכה והצלחה
הרב יהודה סטורץ
בית ההוראה נאות שמחה בראשות הגר"י לוקסנברג שליט"א