מה מברכים על מרק שמעורב בו קמח?

י"ח אדר א'- ר"ח ו' - ז'
הורדת השיעור לצפיההורדת השיעור לשמיעה

השיעור המרתק בדף היומי בהלכה
מאת הרב אריה זילברשטיין שליט"א



סימן ר"ח סעיף ו'

- דין ברכה מעין שלש אחר חמשת מיני פירות וחמשת מיני דגן -

עירב קמח עם הרבה מים, מה היא ברכתו? | מרק עם גרעינים מה' מיני דגן, על מה ראוי שיברך קודם? | ברכה ראשונה ואחרונה על אורז | עשה פת מאורז האם מברך עליה המוציא? | עירב אורז עם שאר מינים | מה מברך על אורז חי?

אדם שמבשל קמח במים, מברך על התבשיל מזונות, ואם עירבו בהרבה מים עד כדי כך שאותו קמח לא ראוי לאכילה אלא רק לשתיה, מברך עליו שהכל, ולבסוף בורא נפשות.

מבאר המ"ב, שזה הכל כאשר עירב קמח במים, אבל כאשר עושה מרק עם גרעינים של ה' מיני דגן שחילקם לשניים, מברך מזונות, ומסתפק המ"ב לגבי המים האם יברכו עליהם שהכל, או שהם נטפלים לאותם גרעינים, ואומר המ"ב, אפשר שמברכים על המים שהכל, ובכ"ז עדיף שיברך על המרק שהכל, ואח"כ על הגרעינים יברך מזונות, ולכאו' ביאור הדבר, כיוון שאם יברך על הגרעינים קודם מזונות, אולי ברכה זו פטרה את המים ולא יוכל לברך עליהם שהכל, ומביא המ"ב בשם החיי אדם, שיותר טוב שיפטור את המרק בברכת שהכל ע"י דבר אחר.

סעיף ז'

על האורז מברכים מזונות ולאחריו נפשות, והטעם כיוון שהוא סועד, ולכן מברכים עליו מזונות, ולאחריו לא מברכים על המחיה כיוון שאינו חשוב כמו ה' מיני דגן אלא הוא קטניות, והוא עדיף מהקטניות שמברכים עליהם האדמה משא"כ אורז שברכתו מזונות, ואפילו שיעשה מהאורז פת, לא יברך עליו המוציא, כי רק על ה' מיני דגן שעושה מהם פת מברך המוציא.

כאשר יש מעט אורז וריבוי תבשיל, כגון שעירב אורז עם שאר מאכלים, בה' מיני דגן באופן הזה הרוב נגרר אחרי המיעוט ומברכים על התבשיל מזונות, אבל באורז אינו כך, אלא אם רוב התבשיל מהאורז יברך מזונות, ואם המיעוט הוא מאורז, יברכו כברכת הרוב.

מה שלמדנו שעל האורז מברכים מזונות, הוא רק על אורז מבושל, אבל על אורז חי מברך האדמה.

 

קראתם? נהנתם? נשמח מאוד אם תשאירו לנו תגובה, הארות והערות יתקבלו בברכה

פוסטים נוספים