יעקב א. לוסטיגמן
אחת התוכניות היותר מיוחדות והפחות מפורסמות של 'דרשו' זו תוכנית 'בני הישיבות', המיועדת לנבחרים שבתלמידים מקרב הישיבות הגדולות והמיוחדות של עם ישראל.
מטרת התוכנית, המנוהלת ביד רמה על ידי הרה"ג ר' יהודה ליכטשנטיין שליט"א, היא להביא לכך שתלמידי הישיבות ישננו את תלמודם וינצרו אותו בזיכרונם, גם שנים לאחר שסיימו ללמוד מסכת זו או אחרת במסגרת לימודיהם בישיבה הקדושה.
נציגו של הרב ליכטנשטיין בארץ, הרב אלכסנדר הוכברגר מספר לל'קראת שבת' על התוכנית ועל המסתעף ממנה.
"תוכנית 'בני הישיבות' מתבססת על חומר הלימוד הנלמד בישיבה, כל ישיבה והמסכת הנלמדת בה – לפי קצב לימוד של 20 דף בחודש", הוא מסביר. והבחורים משלימים מעצמם כל חודש כשבעה דפים נוספים בלימוד עצמי בשעות בין הסדרים.
יש חלוקה מסודרת של הספק?
בהחלט. אחת לחודש נערך מבחן על כל 20 הדפים שנלמדו בחודש האחרון, ולאחר ימי בין הזמנים נערך מבחן מסכם על המסכת כולה, מה שממריץ את הצורבים הצעירים לשקוד על תלמודם במשך ימי בין הזמנים, ולצרור בזיכרונם את אשר למדו במשך הזמן כולו.
גם חלוקת המלגות מתבצעת באופן שממריץ את הבחורים להתמיד בתלמודם, ולצאת כשבידיהם מסכת שלמה אותה הם יודעים על בורים. לשם כך מתחלקת המלגה החודשית לשני חלקים: את החלק האחד מקבלים הבחורים מדי חודש בחודשו, ואילו היתרה נצברת לזכותם ובאפשרותם לקבלה רק אם שמרו על רצף ונבחנו על המסכת כולה".
אתם מקבלים תגובות מהישיבות, מרגישים שהתוכנית עושה את הפעולה שלשמה היא נועדה???
גדולי ראשי הישיבות שעמדו על התוכנית וראו את ההשפעה שלה על תלמידיהם, שבחו אותה בכל פה וציינו כי היא סייעה לישיבות הקדושות להעמיד תלמידי חכמים בעלי שיעור קומה, וכבר העיד על כך מרן ראש ישיבת חברון הגאון הגדול רבי דוד כהן שליט"א, כי "'דרשו' העמיד גדודים של תלמידי חכמים אמתיים. הספק של כ-200 דף בשנה מסתכם אחרי חמש שנות לימוד בכאלף דפי גמרא עם שליטה מוחלטת. זה דבר שלא היה בהיסטוריה בהיקף גדול כל כך, הכולל מאות ואלפי בחורים".
רק בעשרת ימי תשובה האחרונים זכיתי לשוחח עם אחד מגדולי ראשי הישיבות בדורנו, שבישיבה שלו מתקיימת התוכנית. הוא אמר לי שבאחרונה הגיעו לידיו המספרים והוא פשוט נפעם לגלות שכל כך הרבה בחורים מהישיבה שלו – שהיא כאמור אחת הנחשבות ביותר בעולם – בקיאים באופן מלא במסכת שלמדו בשנה שעברה, מקצה לקצה, כולל הפרקים שלא נלמדו באופן רשמי במסגרת הישיבה!
לפני שבועיים, הוזמנתי להשתתף בסיום שנערך בישיבת 'בית מתתיהו' על ידי למעלה מ-120 תלמידים, שנבחנו על מסכת קידושין כולה, במבחנים חודשיים ולבסוף מבחן מסכם על כל המסכת, ועמדו בכור המבחן בהצלחה מרובה!
נכחו שם ראש הישיבה הגאון רבי צבי וייסבקר והמשגיח הגאון רבי שלמה ברויאר, ולא פסקו מלשבח את התוכנית ואת התועלת העצומה שהיא מביאה עמה לעמלי התורה הצעירים.
האם התוכנית פתוחה לכל דורש?
בשונה משאר תוכניות 'דרשו' שפתוחות לכל אחד, תוכנית 'בני הישיבות' בנויה כך שהיא פועלת בצורה מדודה מאוד, רק עם חלק מהישיבות וגם בישיבות שבהן היא קיימת היא לא מיועדת לכל אחד, וזאת בגלל שמדובר בסוגיא מאוד חמורה של השפעה על צורת הלימוד בישיבות, והיא מנוהלת בזהירות ובתשומת לב רבה, תחת הכוונתם של ראשי הישיבות כשל ראש ישיבה מכווין באופן פרטני את צורת ניהולה של התוכנית בישיבתו שלו, כך שזה לא משהו שאפשר לעשות באופן המוני".