הרב אברהם פוקס
השבוע נציין 23 שנה להסתלקותו של מרן בעל ה'אבי עזרי' רבינו הגרא"מ שך זצ"ל, ובהזדמנות זו רצוני לשתף עם הציבור מעשה נפלא שסיפר לי גיסי הרה"ג רבי נחום רפפורט שליט"א.
מדובר באנקדוטה קטנה, כמובן שמנקודת מבטו של גיסי זהו סיפור מכונן, שהרי מדובר בגדול הדור, אבל במבט רחב יותר זהו סיפור שולי וסתמי שכמותו קרו מאות ואלפי סיפורים אחרים – ודווקא בשל כך החשיבות הרבה שלו, משום שהוא שופך אור על אישיותו הקורנת של מרן זצ"ל דרך הדברים ה'קטנים' והפחות נחשבים.
וכך מספר גיסי הרב רפפורט שליט"א: "בהיותי ילד זכיתי פעמים רבות להתלוות לאבי מורי שליט"א בביקוריו אצל מורו ורבו מרן רבינו הגרא"מ שך זצ"ל.
"באותן שנים כבר היה מרן הגרא"מ שך מנהיג בעל שיעור קומה, ששמו יצא לכל קצווי תבל והמעורבות שלו בענייני ציבור היתה נרחבת ואינטנסיבית מאוד. הוא הקים וייסד את תנועת 'דגל התורה' והוביל ביד רמה את המערכות הציבוריות שהתלוו לעניין, כשעל ידו ועל פיו יישק כל דבר.
אולם כל זה לא שינה במאומה מיחסו האישי והאכפתי לכל אחד ואחד כאילו הוא בנו יחידו. ההרגשה היתה, בכל פעם שביקרנו אצלו, כמו שאנחנו מבקרים אצל סבא אוהב שדואג ואכפת לו ממך! צערך צערו, ושמחתך שמחתו. שמורים אצלי זיכרונות רבים, ובמסגרת זו אספר מעשה נפלא אחד:
"באחת השבתות ב
שעות אחה"צ נכנסנו לביתו. הרב שך פנה אלי בחיוך מאיר פנים: מה שמך? מה למדת השבוע בחיידר? משניות ברכות פרק תפילת השחר, עניתי.
לתשובתי, התרומם ממקומו ניגש לארון ספרים הוציא משניות מסכת ברכות, פתח בפרק תפילת השחר והחל קורא עמי את המשנה, ובסיומה פנה אלי ואמר: "אז בוא נסכם מה למדנו, בבוקר מברכים ברכה אחת לפני קריאת שמע ושתי ברכות אחריה, ובלילה שתי ברכות לפני ושתי ברכות אחרי. יפה מאוד! עכשיו מגיע לך סוכריה!!!".
לאחר שהצהיר שמגיעה לי סוכריה, קם מרן פעם נוספת ממקומו, הלך לחדר, ניגש לארון התכופף למגירה הוציא סוכריה ונתנה בידי.
כשעמדנו להיפרד סמוך לדלת ביתו, פנה אלי הרב שך בשאלה: "יש לך אחים ואחיות?", השבתי בחיוב, אכן יש לי.
שאל מרן: "אז מה יקרה שתגיע הביתה עם סוכריה? בטח גם הם ירצו… טוב, בוא עמי, ניתן גם להם סוכריות.
וכך חזר מרן זצ"ל שוב לחדר וממרום גילו המופלג התכופף בשנית, פתח את המגירה, הוציא סוכריות כמניין הילדים ונתן אותן בידי במאור פנים מיוחד, "עכשיו יהיה לכולם!", אמר.
סיפור זה מלמדנו מוסר השכל גדול מאד, כידוע אדם גדול נמדד בדברים קטנים. והנה מרן רבינו זצ"ל ממרום גילו המופלג כשכל משא הדור על כתפיו, לא רק שמקדיש זמן ללמוד עם ילד ומאיר לו פנים בחביבות, אלא אף רואה את הנולד מה יתרחש עם אותו ילד כשיגיע לביתו עם ממתק ולאחיו ואחיותיו הקטנים יהא צער מכך, ודואג לממתק גם עבורם.
סיפור זה מלמדנו כמה גדול כוחה של התורה לרומם ולהגביה את האדם לשמי רום. אכן רועה נאמן !!
סיפור עם הרב שך זצ"ל
אני הייתי נוכח בסיפור מאוד דומה עם מרן הרב שך זצ"ל
לפני בערך 36 שנה הלכנו קבוצה של בחורים ממקסיקו לבקר בביתו של הרב שך וביחד איתנו הגיעו כמה משפחות ממקסיקו
היה ילד קטן שהגיע עם אחד מהמשפחות והרב שך נתן לו בידו שוקולד
אחרי שכמעט כולם יצאו מהבית הילד הקטן נכנס במרוצה בחזרה לבית הרב שך ותפס את הרב שך מהפראק שלו ואמר לו משהו בספרדית,
כמובן שהרב שך לא הבין מה שהילד אמר, ובמקום לדחותו, קרה למישהו שיסביר לו מה הילד רוצה
ותירגמו לו שהילד אמר לו שיתן לו עוד שוקולד עבור האמא שלו
הרב שך הלך בעצמו לארון ונתן לו עוד שוקולד ובירך אותו כשם שאתה דואג לכבד את ההורים שלך כך תיזכה שהילידם שלך יכבדו אותך
זו הנהגה של גדול המתיחחס אפי' לילד קטן