מדוע לא מועילה הדחה לבשר שהיה בחדר עם קמח ?

ג' כסלו תש"פ - סימן תמ"ז - מאמצע סעיף ה' בהגה "ובמדינות אלו"- אמצע סעיף ה' בהגה "ובדיעבד אין להחמיר"

הורדת השיעור לצפיההורדת השיעור לשמיעה


השיעור המרתק בדף היומי בהלכה
מאת הרב אריה זילברשטיין שליט"א



מה טעם המחירים שלא לאכול בשר ודגים שנמלחו במלח שאינו בדוק מחמץ?באיזה אופן תועיל הדחה לבשר שנמלח במלח שאינו בדוק מחמץ? ומדוע לא מועילה הדחה לדגים לחים מלוחים?שיעור הלכה מעניין במשנה ברורה חלק ה' סימן תמ"ז סעיף ה' (ברמ"א בחלקו הראשון) במסגרת לימוד 'דף היומי בהלכה'

אומר הרמ"א 'ויש חולקים ומחמירים', ומבאר המ"ב, שדברי הרמ"א הולכים על מה שכתוב בתחילת הסעיף בדברי השו"ע, שבשר יבש ודגים וגבינה שמלחו אותם לפני פסח, ולא נזהרו למלוח אותם במלח בדוק מחמץ, ויש חשש שמא יש במלח פירורי חמץ, והמאכלים קיבלו טעם מפירורי החמץ שנמצאים במלח, בכ"ז הדין הוא, שמותר לאכול את המאכלים האלו בפסח, משום שגם אם היה במלח פירורים, החמץ התבטל במאכלים, ועל זה אומר הרמ"א, שיש חולקים, ומחמירים שלא לאכול בשר יבש דגים וגבינה שנמלחו במלח שאינו בדוק מפירורי חמץ, ומבאר המ"ב, שלשיטתם אע"פ שהחמץ שבמלח התבטל במאכלים לפני פסח, בפסח הוא חוזר וניעור.

אומר הרמ"א, שבמדינות אלו המנהג להחמיר לכתחילה, שלא לאכול גבינות דגים ובשר יבש, ומבאר המ"ב שהטעם הוא, כיוון שלא נזהרו לבדוק את המלח מחמץ בשעת עשייתו, ואפילו שכבושים בכלי יו"ט, המנהג להחמיר, אבל אם הדיח את הבשר היבש ג' פעמים לפני פסח, מותר, ומביא המ"ב, שההדחה צריכה להיות באופן ששפשף ביד והסיר את כל מה שנדבק בהם, ויש שכתבו שהמנהג לשרותו בנהר או בכלי פסח, ואז מותר, וזה הכל בדבר שדרכו בהדחה, אבל בדברים שאין דרכם בהדחה, כגון דגים לחים מלוחים שאין הדרך להדיח אותם, אסור לאכול אותם בפסח, כיון שחוששים שישכח ולא ידיח אותם.

כל הדברים הכבושים כגון מלפפונים ולימונים וכיוצא בהם, לא מתירים ע"י הדחה, כיוון שאין הדרך להדיחם, ובכרכשות לא מועיל הדחה, ואומר המ"ב, שבאופן עקרוני, אפילו אם הם יבשות שדרכם בהדחה, לא מועיל להדיח אותם, כי בפנים הם ממולאים בבשר, והבשר שהם מלאים בהם מבפנים, הוא בשר שמלחו אותו במלח שאינו בדוק, והדחה מועילה רק לחלק החיצוני, ולא לחלק הפנימי, ולכן לא מועיל הדחה לכרכשות.

אם בחדר שיש שם קמח ומנפים קמח היה תלוי בשר, לא מועיל הדחה, ואדרבה, ע"י ההדחה הוא נדבק ונעשה פירורי בצק דקים מאוד שנדבקים בבשר, ולכן יש להיזהר שלא להתעסק עם קמח בפסח סמוך למאכלים או משקים או כלים של פסח, כיוון שהאבק יכול להגיע ואז לא תועיל הדחה.

קראתם? נהנתם? נשמח מאוד אם תשאירו לנו תגובה, הארות והערות יתקבלו בברכה

פוסטים נוספים