שיש – מקורי ['חברוני' או 'גרניט'], שאין בו סדקים או חריצים עמוקים, הכשרתו בניקוי יסודי, ייבושו, ושפיכת מים רותחים כשהם מבעבעים (בעזרת מיחם של שבת או קומקום, המחוברים לזרם החשמל). ויש שלפנים משורת הדין, מהדרים לכסותו לימות הפסח בחומר פלסטי עבה (C.V.P, גומי, טפט, משטח עץ וכדומה), וזה עדיף מכיסוי מתכתי המעביר חום ובליעות. ואז די בניקוי יסודי מבלי לבצע ההכשרה הנ"ל. שיש קיסר [תערובת אבן, מלט, סיד] – לרוב הדעות אין לו הכשרה, פרט לדעת מרן הגרש"ז אויערבך זצ"ל ('הליכות שלמה', פסח), שיש להחשיבו ככלי אדמה, שלדעת המשנ"ב יש לו הגעלה, ועדיף לכסותו כמפורט לעיל. משטחי עבודה מנירוסטה או מעץ – הכשרתם בניקוי יסודי ועירוי רותחים מבעבעים – כנ"ל.
אריחי החרסינה והקרמיקה שבצדי השיש – לא מועילה להם הכשרה, ויש מצפים אותם לפסח בניר או בכל חומר אחר עד לגובה של סירים, לשלול מגע חם של כלי פסח או מאכלים חמים עם אריחים הספוגים בחמץ.
כיורי חרסינה – לא מועילה להם הכשרה, ויש לנקותם ולפגום את כל החמץ שנדבק בהם, ומערים עליהם רותחים ומניחים בהם קערה מיוחדת לפסח. כמו כן מחליפים או מגעילים את המסננת שבפתח יציאת המים, ובתום ניקוי הכיורים מערים רותחים עם חומרים פוגמים לפתח היציאה, כדי לפגום שאריות חמץ שבצנרת המתעקלת, כיון שכאשר מערים רותח לכיור בפסח, עלולים הכלים שמתוכם מערים, להיאסר. וכן נוהגים בני ספרד המדקדקים במצוות.
כיורי נירוסטה – לאחר המתנת 24 שעות בלא שימוש ברותחים, מנקים ומייבשים את הכיורים, ומערים עליהם רותחים מעלים בועות – כנ"ל לעניין שיש מקורי.
ברזי המים – חייבים בהכשרה יסודית. יש לפתוח את הברז כשהמים הזורמים חמים ביותר [מבוילר חשמלי או מ'יונקרס', כיון שמים מדוד שמש אינם ראויים להגעלה], ובו זמנית יש להערות על הברז מבחוץ מים רותחים מכלי ראשון, ולשטוף הכל במים קרים. יש לנקות את הפילטר שבפתח יציאת המים, ויש הכורכים בד או מרכיבים מסננת נוספת לימי הפסח בפתח יציאת המים מן הברז.
כיריים של גז – אשרי הרוכשים כיריים מיוחדות לפסח, או לפחות חצובות [הברזלים עליהם מונחים הסירים], ומבערים מיוחדים לפסח. וישנם המכסים את כל פני הכיריים בטס מתכת מיוחד לפסח. המעוניינים להכשיר את הגז המשמש כל השנה לחמץ: החצובות [grate] – הכשרתן בליבון קל בהחזקתן כ-5-6 שניות בלהבה דלוקה סביב סביב. המבערים [ [burners – לאחר ניקוי יסודי, בעיקר בחורים, יש להבעירם כ-15 דקות באש (שיעורי 'קנה בשם' ד, מ"ג).
המשטח העליון ] base of stove ] – הכשרתו בעירוי רותחים מכלי ראשון, ורצוי לאחר מכן לצפותו בנייר אלומיניום. מכסה הכיריים – עדיף להרחיקו לפסח, ואם לא, יש לנקותו היטב ולצפותו. הכפתורים – יש לפרקם, להשרותם ולנקותם היטב, או לצפותם לפסח. קולט אדים – בלתי אפשרי להכשירו. יש לנקותו עד מקום שהיד מגעת ולצפותו.
כיריים חשמליות – לאחר המתנת 24 שעות, לנקותם ולהפעילם בחום המרבי למשך שעה, ומצפים אותן לפסח.
כיריים קרמיות [מצופות בזכוכית או בתערובת: חרסינה, קרמיקה ופורצלן] – לא ניתנות להכשרה (אף לבני ספרד – כי השימוש הוא באש עצמה). יש לנקותן היטב, להפעילן כשעה ולכסותם לפסח (הליכות שלמה פסח ג, ג). כיריים "אינדוקציה" – במקום ה"עיגולים", שם מונחים הסירים – אין צורך בהכשרה. מאידך, ליתר השטח לא מועילה הגעלה. הפתרון: ציפוי המשטח והשארת חורים עגולים בקוטר קטן מעט מקוטר ה"עיגולים" הרגילים.
תנור אפיה חשמלי – עדיף לרכוש מיוחד לפסח, מפני שהכשרתו כדין כמעט אינה אפשרית. באין ברירה יש לנקות הדפנות והתקרה בחומרים חריפים – פוגמים, ולאחר המתנת 24 שעות להפעילו כשעה בחום המרבי, ולצפות את צדדי ותקרת התא בנייר אלומיניום קצת עבה. תבניות התנור שהשתמשו בחמץ – לא ניתנות להכשרה.
תנור 'פירוליטי' [המנקה עצמו – self- cleaning oven] המגיע לחום של כ-C 500 – לאחר המתנת 24 שעות בלא שימוש, יש להפעילו בתוכנית ה"ארוכה", והתנור כשר לפסח (כמובן, בלא התבניות).
טוסטר אובן, 'טוסטר אמקה' וסיר אפיה ['סיר פלא'] – לא ניתנים להכשרה לפסח, כיון שצריכים ליבון קשה.
תנור מיקרו גל (ללא השחמה), המיועד לחימום והפשרה בלבד, יש לנקותו ביסודיות, להכניס 2 כוסות מים עם סבון, להפעיל עד שחלל התא יתמלא כולו באדים, והתנור כשר לפסח (הכרעת הגר"מ פיינשטיין זצ"ל, ספר הלכות פסח ט"ז הערה קנ"ו). בני אשכנז – חייבים להחליף את הצלחת המסתובבת בכשרה לפסח. ויש המשתמשים בפסח רק על ידי עטיפת המזון בקופסה או בשקית ניילון אטומה (דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שבות יצחק דיני מיקרוגל ה, ד).
פלטה של שבת – ניקוי יסודי, כולל בתחתיתה ולאורך החוט החשמלי, הפעלתה בזרם החשמל לשעתיים, ניתוקה, והנחתה מושענת לאורכה בשיפוע ושפיכת מים על פניה. ויש שלאחר מכן מצפים אותה בניר אלומיניום לפסח.
'תמי בר' – הכשרתו בניקוי יסודי, בהרתחתו היטב, ובעירוי רותחין מכלי ראשון על כל אזור יציאת המים והמגש.
מיחם מים של שבת – יש להשתדל לנקות מקרקעיתו את כל האבנית, למלאותו במים ככל שניתן, להרתיח היטב, ולאפשר למים לצאת דרך הברז, ובמקביל להערות מבחוץ מרותחים מכלי ראשון על כל אזור הברז. הנוהגים במשך השנה להניח על גבי המכסה חלות לחימום, הנוגעות ישירות במכסה – חובה עליהם לעשות למכסה 'ליבון קל' (כנ"ל בחצובות הגז).
ארונות המטבח – יש לנקותם מבית ומחוץ באופן יסודי בשפשוף ובשטיפה היטב, כולל בחריצים, בסדקים ובצירים, בהתמקדות ב'קרוסלות' ובתחתית הארונות העליונים שמעל משטחי העבודה, בפרט באזור השימוש במעבד מזון [מיקסר], ואין צריך לומר מעל הכיורים. ולאחר הניקוי נהוג לפרוס גיליונות נייר נקיים בטרם הנחת מוצרי הפסח.
מדיח כלים – במידה וכל חלקיו ממתכת ופלסטיק בלבד, יש מקילים להכשירו בהמתנת 24 שעות, ניקוי הפילטר (אם אפשרי), הגעלת הרשתות בכלי ראשון או בעירוי רותחים, והפעלת המדיח בחום המרבי חצי שעה, עם חומר פוגם.
מעמד לייבוש כלים – די לו בניקיון יסודי ובשטיפה היטב, ויש המחליפים את הרשתות או מצפים אותם. מחזיקי סכו"ם עומדים – חובה להחליפם לפסח.
מעבד מזון [מיקסר]: המהדרים רוכשים מיוחד לפסח, מפני שהמערבל ['בלנדר' גביע שבתחתיתו שילוב סכינים קבועים בבסיס] – אם משמש לחמץ לא ניתן להכשרה לפסח.
המקצפים לעוגות ולערבול בצק – אינם ניתנים להכשרה ['כלי לישה' – 'בית שאור']. אמנם, המקצצים, הדיסקים ובכלל זה 'בלנדר יד' למרקים וכדומה – הכשרתם במים מעלים בועות בכלי ראשון שעל גבי אש או חשמל.
מטחנת בשר – בשימוש בחמץ ודברים חריפים – לא ניתנת להכשרה.
כלים שאין מכשירים לפסח:
כלי חרס, חרסינה ופורצלן – אין מועילה להם הגעלה. אמנם, כשבלעו חמץ רק בהשריה, ועמדו 12 חודשים בלא שימוש – כשרים לפסח בלא הגעלה (שו"ע או"ח תנ"א, א וכ"א ויו"ד קל"ה, ט"ז). כלי לישה (בית שאור), כגון: נפה, קרש לעריכת בצק, מערוך, מערבלי בצק ומקצפי עוגות ודוגמיות לחיתוך בצק, כלים שבאים במגע ישיר עם קמח או בצק – אין מכשירים אותם לפסח, אפילו עמדו 12 חודשים בלא שימוש. כלים הצריכים ליבון קשה, וחוששים לקלקולם, כגון: 'סיר פלא', תבניות אפיה, כלי טפלון, מערבל ['בלנדר'] המשמש לחמץ, טוסטר, מגררת ['פומפיה'] של חמץ או לפירורי בצק וכדומה – אין מכשירים לפסח. אמנם, אם עמדו 12 חודשים בלא שימוש ניתן להשתמש בהם לאחר הגעלתם שלש פעמים. כלי זכוכית: בני אשכנז – אינם מכשירים לפסח, ובני ספרד – מקילים בהכשרתם על ידי שפשוף ושטיפה היטב. ויש שנהגו לעשות להם השריית 3 ימים במים מתחלפים כל 24 שעות.
הערה: כיום שמחיר הכלים אינו יקר, עדיף לקנות חדשים מיוחדים לפסח (דעת הגר"ש וואזנר זצ"ל, 'מבית לוי' פסח).
הכשרת מיקרוגל לפסח
יש מן הפוסקים להכשירו כך. לנקות את המיקרוגל היטב ולשים במיקרוגל קערה מלאה במים ולהפעיל את המיקרוגל למשך 9 דקות. המים מבעבעים ונשפכים אל מחוץ לכלי. לאחר מכן לנגבו היטב. זאת היא הכשרתו.