מתכונים חלביים לחג השבועות
מבחר מתכונים חלביים לחג השבועות שיטעימו את החג // דְּבַשׁ וְחָלָב תַּחַת לְשׁוֹנֵךְ
בלינצ'ס גבינה
טעים ופשוט!
החומרים:
1 וחצי כוסות קמח
2 כפות סוכר
מעט מלח
2 כוסות חלב
2 כפות שמן
1 כפית תמצית וניל
3 ביצים מס' 1
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
שופכים לקערה את הקמח, הסוכר והמלח ומוסיפים את החלב, השמן והביצים. בוחשים היטב, עד לקבלת בלילה חלקה ואחידה.
משמנים קלות מחבת קטנה ומחממים אותה, בעזרת מצקת, יוצקים מהבלילה אל המחבת ומנענעים בעדינות, עד שכל שטח המחבת מכוסה באופן אחיד. מזהיבים את החביתיה משני הצדדים ומניחים בצד בערמה.
משמנים את המחבת בשנית ומטגנים את החביתיה הבאה וכן הלאה.
החומרים למלית:
250 גרם גבינה לבנה %5
½ כוס סוכר
חצי חבילת צימוקים
1 כפית תמצית וניל
1 חלמון
אופן ההכנה:
מערבבים את החומרים, עד לקבלת תערובת אחידה.
מורחים כל חביתיה, בכף גדושה מהמלית ומגלגלים לגליל.
(ניתן כמובן למלא באינספור מליות: ריבה, ריבת חלב, רחת לוקום, ממרח חלבה, שוקולד, ולפזר מעל שקדים קצוצים ואגוזים).
פיצה
החומרים לבצק:
2 כוסות קמח
20 גרם שמרים טריים
½ כפית מלח
1 כף שמן
½ כפית סוכר
¾ כוס מים פושרים
אופן ההכנה:
שופכים את המלח לקערה ומוסיפים את הקמח והשמן.
מעמידים לתסיסה את השמרים, הסוכר והמים וכשהם תוססים שופכים אותם לתוך גומה במרכז תלולית הקמח.
לשים עד לקבלת בצק גמיש וחלק.
מכסים במגבת ומשהים להתפחה למשך שעתיים.
לאחר ההתפחה, מרדדים על גבי משטח מקומח את הבצק, עד לקבלת עלה בגודל התבנית. (אפשר לחתוך אותו לצורת עיגול). את העלה מורחים במעט שמן או מרגרינה.
החומרים למלית:
1 קופסת רסק עגבניות גדולה
¼ כוס מים
1 כפית מלח
1 כף אורגנו
1 כוס גבינה צהובה מגוררת
זיתים שחורים/ירוקים/פטריות/בצל/אנשובי
אופן ההכנה:
מערבבים את רסק העגבניות, המים, המלח והאורגנו ושופכים ע"ג עלה הבצק.
מפזרים פתיתי גבינה ומקשטים באחת או יותר מהתוספות המוצעות.
אופים בחום בינוני כ-25 דקות.
חותכים למשולשים וקוראים לחבר'ה להצטרף.
* לקבלת פיצה שברכתה 'מזונות', יש להחליף את המים למיץ.
בורקס
תגידו לי, אפשר בלי בורק'ס? בורק'ס זה כל-כך ישראלי. עם גבינה, עם תפוחי אדמה, עם פטריות, עם תרד והעיקר… מעטפת הבצק הפריך, שכל ביס מפזר סביבו אלפי פירורים…
החומרים:
חצי ק"ג בצק עלים
100 גרם גבינה מלוחה מפוררת
100 גרם גבינה צהובה מגוררת
3 חלמונים
מעט פלפל
סומסום
אופן ההכנה:
מרדדים את הבצק ע"ג משטח מקומח לעלה בגודל 30 על 25 בערך
חותכים את העלה ל 4 רצועות מצד אחד ו-6 מצד שני, עד שמתקבלים מלבנים קטנים. בינתיים מכינים את המלית:
מערבבים את הגבינות המפוררות, עם 2 חלמונים והפלפל ובעזרת כפית, מניחים את המלית, במרכז של כל מלבן.
מקפלים באלכסון ויוצרים משולשים.
מהדקים את קצוות המשולשים.
מורחים במעט חלמון וזורים סומסום מלמעלה.
אופים ע"ג תבנית משומנת מראש, כ-20 דקות, עד להשחמה.
לזניה
החומרים:
200 גרם אטריות ללזניה
2 קופסאות רסק עגבניות
2 גביעי קוטג'
2 ביצים
200 גרם פרוסות גבינה צהובה קשה
חצי כוס מים
2 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
חצי כפית פלפל
1 כפית אורגנו
אופן ההכנה:
מבשלים את האטריות על פי ההוראות, מסננים ושוטפים.
להכנת הרוטב, מערבבים את רסק העגבניות עם המים ומוסיפים את התבלינים.
בנפרד מערבבים את הקוטג' עם הביצים ומתבלים במלח ופלפל.
בתבנית אפייה מלבנית, מניחים מחצית מכמות האטריות ומעליה מורחים מחצית מתערובת הגבינה ויוצקים מחצית מהרוטב, מעליו מניחים מחצית מכמות פרוסות הגבינה ובדומה מכינים את השכבה הנוספת.
אופים בתנור בחום בינוני-גבוה, כחצי שעה.
קיש בצל
פשטידה עם תחתית מבצק.
החומרים לבצק:
3 כוסות קמח
1 שקית אפיון
200 גרם חמאה
1 גביע שמנת חמוצה
1/3 כוס חלב
אופן ההכנה:
מנפים את הקמח והאפיון, חותכים את החמאה לקוביות ומעבדים את הבצק.
מוסיפים את השמנת והחלב וממשיכים לעבד, עד לקבלת בצק גמיש.
עוטפים בניילון נצמד ומצננים במקרר כשעה.
אח"כ משמנים תבנית ומרפדים את תחתיתה ואת שוליה בבצק.
החומרים למלית:
3 בצלים גדולים
50 גרם חמאה
2 גבינה 5%
4 כפות קמח
3 ביצים
1 כפית שטוחה מלח
פלפל
100 גרם פתיתי גבינה צהובה
אופן ההכנה:
חותכים את הבצלים לטבעות ומטגנים בחמאה, עד להזהבה.
שופכים את הבצלים ע"ג הבצק.
את שאר החומרים מלבד פתיתי הגבינה, מערבבים ושופכים את הבלילה מעל הבצל.
מכסים מלמעלה בפתיתי הגבינה ואופים בתנור בחום בינוני כשעה.
'פינידו' – לחם גבינה בולגרי
החומרים:
1 ק"ג קמח
1 חב' שמרית
כפית מלח
1-2 כוסות מים פושרים (לפי הצורך)
¾ כוס שמן
1 חבילה גבינה מלוחה
1 חבילה קטנה גבינה צפתית
1 חבילה פתיתי גבינה צהובה
אופן ההכנה:
שופכים את המלח לקערה ומוסיפים את הקמח והשמרית
מוסיפים את המים בהדרגה ולשים עד לקבלת בצק חלק ודביק.
מכסים במגבת ומתפיחים כשעתיים במקום חמים.
לאחר ההתפחה מפוררים את מחצית מכמות הגבינה הצהובה + שאר הגבינות לתוך הבצק ולשים, עד לקבלת בצק אחיד.
יוצרים מעין כיכר ומניחים אותה ע"ג נייר אפייה.
אופים בחום בינוני וכאשר הלחם כמעט אפוי, פותחים ומוסיפים מעל את שארית פתיתי הגבינה להקרמה.
אופים עד להשחמה ומוציאים.
קאדיי – מאכל כורדי
החומרים לבצק:
1 ק"ג קמח מנופה
1 וחצי כפות שמרים יבשים
2 ביצים
1 כף מלח
2 כפות סוכר
1 וחצי כוסות מים
אופן ההכנה:
שופכים את המלח לקערה ומוסיפים את שאר החומרים
לשים עד לקבלת בצק חלק ואחיד.
מכסים במגבת ומתפיחים כשעתיים במקום חמים.
החומרים למלית:
1 גבינה מלוחה מגורדת
1 וחצי גביע גבינה 9%
1 ביצה
2 כפות קמח
½ כפית מלח
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים, עד לקבלת בלילה אחידה.
את הבצק המותפח לשים למעין נקניק וחותכים עיגולים בגודל של אגוז מלך.
משטחים עם היד עד לקבלת מעין עלה.
מניחים כפית מהמלית במרכז העלה ומהדקים בעזרת האצבעות.
את הקאדיי ניתן לטגן או לאפות.
* אפשר כמובן למלא במליות נוספות: תפוחי אדמה, פטריות, בשר טחון, תרד וכו'.
ממרח צנוברים וגבינת שמנת
מטבל טעים שאפשר להגיש ליד קרקרים וירקות, כפתיח לסעודה או באירוח קל.
החומרים:
100 גרם צנוברים
200 גרם גבינת שמנת
חצי גביע יוגורט
1 שן שום כתושה
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
מטגנים קלות במעט שמן, את הצנוברים, עד להזהבה ומרסקים במעבד מזון.
מערבבים עם שאר החומרים ומצננים במקרר מספר שעות לפני ההגשה.
מגישים בתוספת קרקרים, צנימים ועגבניות מיובשות.
עוגת גבינה לסוכרתיים- דיאטטי
החומרים לבצק:
1 חב' מרגרינה
1 חב' קמח אוסם
1 חב' גבינה
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים ולשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק.
מחלקים לשלושה חלקים ומרדדים כל חלק לעלה.
החומרים למילוי:
1 גביע גבינה לבנה
1 חלמון ביצה
ממתיק מלאכותי
מעט צימוקים
אופן ההכנה:
מערבבים את חומרי המילוי ומורחים ע"ג עלה הבצק.
מגלגלים ומורחים מעט חלמון ביצה מלמעלה
מכניסים לתנור לחום בינוני, עד להזהבה.
* אפשר להחליף את מילוי הגבינה, בכל מילוי העולה על הדעת. דוגמאות: להוסיף גבינה בולגרית עם זיתים, קצח, קימל, גבינה צהובה ולמתוקים – ריבה, ממרח תמרים, ממרח חלבה וכן הלאה.
•