"חסל סידור פסח כהלכתו"…
צליליו האחרונים של חג החירות הולכים ונמוגים, ועימם מגיע אל קיצו הפרוייקט השנתי המורכב – חג הפסח תשפ"ג, על כל חומרותיו והקפדותיו, איש איש כמסורת אבותיו. עתה נפתח האתגר החדש ושמו – "חמץ שלאחר הפסח". אמנם החמץ הותר לנו, אך כעת עלינו לבדוק בשבע נפות, אם אכן הוא חמץ המותר באכילה.
ראשית לכל, חובה לבדוק שנעשתה מכירת חמץ כהלכתה. בכל חנות המוכרת מוצרי חמץ, ובפרט במאפיות וקונדיטוריות האופות מיד לאחר הפסח לחמניות ועוגות, יש לבדוק אם קיימת תעודה בתוקף של מכירת חמץ מטעם הכשר ידוע ומוכר למהדרין. חובה לשים לב, שאישור זה אינו מהווה תחליף לתעודת כשרות רגילה, האמורה להימצא בכל מקום המוכר אוכל מוכן.
בקהילות רבות נפוצה החומרה שלא לאכול כלל מקמח שנטחן לפני הפסח, אלא אך ורק מוצרי מזון מקמח שנטחן אחר הפסח, וזאת כדי להימנע מן החשש של "חמץ שעבר עליו הפסח", שמא לא נמכר כראוי. כאן מתחילה הסאגה השנתית של חיפוש מזון, לחמים ודברי מאפה ממוצרים שנאפו לאחר הפסח. יש הממשיכים לאכול את המצות במשך ימים ושבועות עד להגעת הסחורה החדשה.
כיצד נוכל, אם כן, לדעת מה נאפה לאחר הפסח??
ישנם מוצרים שמופיע עליהם הכיתוב הברור "נאפה לאחר הפסח", אך מוצרים רבים – לא מופיע עליהם שום כיתוב, ואין דרך לדעת מתי הם נאפו. האפשרות הפשוטה והאמינה ביותר, היא לבדוק את תאריך הייצור של המוצר, ולהיווכח בצורה מדוייקת מתי נאפה המוצר. אפשרות נוספת היא לבדוק את קוד הייצור של המוצר, הנכתב על כל מוצר ומוצר לצרכי בקרה ומעקב של המפעל.
נעשה היכרות עם אופן ציון הקו:
השיטה המקובלת היא למספר את כל הימים שבין ה-1 בינואר ל- 31 בדצמבר, כאשר כל יום מקבל מספר עוקב והוא מצויין בקוד הייצור בצירוף לשנה הלועזית.
לדוגמא: השנה, היום הראשון שלאחר חג הפסח יצא בתאריך 13 באפריל 2023 למניינם, וקוד הייצור שלו יכלול את הספרות-23 103, כאשר המספר "23" מייצג את השנה "2023", והמספר 103 מייצג את היום ה- 103 מתחילת השנה הלועזית, כלומר 13 באפריל. ייתכנו מוצרים שיוצרו כבר ביום ה- 102, וזה אומר שהם יוצרו כפי הנראה מיד בצאת החג, על מוצרים אלו יופיע הקוד – -23 102. כל המוצרים שיוצרו לפני פסח הקוד שלהם יהיה נמוך מ- 23-102
לעיתים יכלול הקוד רק את הספרה האחרונה של השנה, וכדי לציין 2023 תצויין רק הספרה "3", והקוד יהיה 8093. במפעלים מסויימים תופיע גם ספרה נוספת, המסמלת את המשמרת או המפעל, למשל 23-103-2,
וכמובן שאין לכך שום משמעות לעניין החמץ.
ובזכות ההקפדה הבלתי מתפשרת על כשרות המזון ושמירה על המסורת והמנהגים, נזכה כולנו בשנה הבאה לאכול מן הזבחים ומן הפסחים, ברוב כשרות והדר.