תענית בראש חודש

ג' אלול תשע"ט - סימן תי"ח- סעיף א'- סעיף ב'

הורדת השיעור לצפיההורדת השיעור לשמיעה


השיעור המרתק בדף היומי בהלכה
מאת הרב אריה זילברשטיין שליט"א



באיזו קהילה נהגו להתענות בר"ח סיון?האם מותר להתענות בר"ח תענית שעות? ומה הדין כאשר גזרו תענית על הציבור בר"ח?שיעור הלכה מעניין במשנה ברורה חלק ד' סימן תי"ח במסגרת לימוד 'דף היומי בהלכה'

ר"ח אסור בתענית, ואומר המ"ב, שאנשי קהילת קודש 'וורמייזא', מתענים בר"ח סיון על הגזירות שהיו עליהם באותו הזמן בשנת תתנ"ו לאלף החמישי, ואומרים סליחות ותחנונים, אבל שאר מקומות שלא ארעו בהם אותם צרות, לא נהגו באותם תעניות ותחנונים.

הבה"ל מביא בשם המג"א שמסתפק, האם מותר בר"ח להתענות תענית שעות, ואומר, שמשמע מדבריו, שזה תלוי האם ר"ח אסור בתענית מדאורייתא או מדרבנן, ומביא הבה"ל ראיה, שגם תענית שעות אסורה בר"ח.

לא גוזרים תענית על הציבור בר"ח, ובחנוכה ופורים, ואם גזרו, גזירתם אינה חלה, וא"צ להתענות, אבל אם גזרו להתענות כך וכך ימים, והתחילו קודם ר"ח, וכגון שלא ירדו הרבה גשמים, וגזרו תענית בה"ב, ולא שמו לב בשעת הגזירה לכך שבאחד הימים הללו חל ר"ח, כיוון שלא הייתה להם כוונה לעקור את ר"ח, והתחילו כבר להתענות, ממשיכים להתענות אע"פ שחל ר"ח באחד מן הימים, וזה הכל בזמנם, אבל בזמננו, אין כח לגזור גזירה על הציבור, וגזירה על הציבור היא כמו גזירה על היחיד, שאם חל ר"ח באחד מהימים, לא מתענים, אלא משלימים ביום אחר.

קראתם? נהנתם? נשמח מאוד אם תשאירו לנו תגובה, הארות והערות יתקבלו בברכה

פוסטים נוספים