הרב יצחק פוליטנסקי
טוחן בדבר שאינו מתפורר
עיקרה של מלאכת טוחן היא הפרדת גוש שלם לחלקים קטנים רבים. נחלקו הפוסקים במקרה שבו כותש ומרסק דבר גוש שיש בו לחות, ובריסוקו הוא אינו מתפורר לחלקים קטנים אלא נהפך לעיסה מדובקת, כגון: תמרים, בננות, אבוקדו וכד', שבריסוקם אינם נפרדים לחלקים קטנים אלא נשארים דבוקים. האם במקרה זה, הדבר ייחשב לטוחן? או שמכיוון שבפועל לא הפריד את הגוש לחלקים, אין זה נחשב לטוחן.
לדעת החזו"א: הדבר אסור משום טוחן, מכיוון שאין הבדל בין אם החלקים המתרככים נשארים דבוקים לאחר ההפרדה או לא. ומביא ראייה לכך, ממה שאסרו חכמים לרסק תאנים ועוד.
לדעת האגרות משה: כאשר מרסק בננה במזלג וכדו', הדבר מותר מכיון שריסוק זה אינו דומה בצורת ההפרדה לריסוק תאנים, שהן נפרדות יותר לחלקים מאשר הבננה ודומיה.
להלכה הורו הפוסקים, שיש להחמיר ולאסור כדעת החזו"א, הסובר שגם על פירות אלו יחול איסור טוחן.
טוחן בשינוי
בכל המלאכות האסורות מדאורייתא, גם כאשר יעשה אותן בשינוי, עדיין הן תהיינה אסורות מדרבנן, אך במלאכת טוחן הדבר שונה, וע"י השינוי שעושה, המלאכה נהיית מותרת לכתחילה, ובתנאי שיעשה בה שני שינויים או שינוי גדול. ולכן אף שמדאורייתא אסור לטחון תבלינים במכתשת או בכל כלי המיוחד לכך, בכל זאת מותר לטחון אותם בידית של הסכין על גבי הצלחת או ע"ג השולחן.
ריסוק בננה או אבוקדו
בננה או אבוקדו – אסור לרסקם בשיני המזלג, כי זה לא נחשב שינוי לגבם, אך לרסקם עבור המתקשה לאכול – מותר, ובלבד שיעשה זאת ע"י שינוי כגון בכף או בידית המזלג, ולא בשיני המזלג כדרך שרגילים לעשות בימות החול, ויעשה כן בסמוך לאכילה.
ריסוק פירות וירקות מבושלים
ירקות ופירות שנתרככו היטב דווקא ע"י בישול או אפיה, מותר לרסקם גם בשיני המזלג וכד', ואין בהם איסור טוחן, אך אסור להשתמש בכלי המיועד לכך, כגון המסננת שבששת משום "עובדין דחול", ולכן מותר למרוח קונפיטורה (ריבה) עם חתיכות פרי על חלה, אפילו שמרסקם במריחה, וזאת מאחר שהם כבר מבושלים.
מריחת אבוקדו על חלה
לאור האמור לעיל, אסור למרוח אבוקדו או כל פרי אחר לא מבושל על חלה, אפילו כשהוא רך ממש, אלא יניח פרוסות של אבוקדו על החלה. ויש שהתירו כאשר האבוקדו כ"כ רך עד שכשמחזיקו ומושכו לא נגרר שאר הפרי איתו, ורק בכגון זה יהיה מותר למרוח, אך אחרים אסרו ולא חילקו בכך.
(התקציר הובא מספרים ומקורות שונים, אך אין לפסוק ממנו הלכה למעשה ללא עיון במקורות)