הרה"ג אליהו חיים פנחסי שליט"א מחבר הספר "הכשרות למעשה"
שאלה: האם מפרישים חלה מבצק שבדעתו לטגנו בשמן עמוק, ומה לענין הברכה?
תשובה: בצק העשוי מחמשת מיני דגן, שנילוש במים ועומד לאפיה, לדעת רוב הפוסקים אם שיעור הקמח 1,560 ק"ג (קילו חמש מאות ושישים) – חייב בהפרשת חלה עם ברכה.
אולם בצק שנילוש על דעת לבשלו כולו או לטגנו כדין הסופגניות, מעיקר הדין פטור מהפרשת חלה, כמבואר בשו"ע (יו'ד שכט ס"ג ). אולם כתב הש"ך (ס"ק ג') להחמיר כדעת אותם ראשונים הסוברים היכן שהבלילה עבה אפילו גלגלה על דעת לבשלה – חייבת בחלה.
ולכן, אשה שמטגנת בצק בלילה עבה בתוך סיר עם שמן עמוק, גם כאשר יש שיעור חלה בעיסה – מעיקר הדין פטורה, ומכל מקום הרוצה להחמיר על עצמה ולהפריש תעשה זאת ללא ברכה.
אולם עיסה שבלילתה רכה או נוזלית והיא עומדת לטיגון או לבישול, כגון: לחביתיות [בלינצ'ס] פטורה מהפרשת חלה, וכאשר עיסה כזו נאפת בתנור בתוך תבנית אפיה כגון: עוגות הנקראות טורט, שיש וכדומה, יש להפריש חלה לאחר האפיה כאשר היה בקמח שיעור הפרשה.